Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Ciència, democràcia i participació ciutadana

La democratització del coneixement científic és un instrument central en els processos dirigits a garantir la sostenibilitat. Les universitats i els instituts d'investigació de titularitat pública són uns instruments fonamentals en aquest sentit.

Comportament electoral

Anàlisi quantitativa dels factors que determinen el vot dels ciutadans i les elit en les eleccions nacionals dels seus respectius països.

Confiança institucional

Anàlisi i evolució dels nivells de confiança en les institucions de l'Estat dels ciutadans i de les elits especialment en situacions de crisi econòmica.

Cooperació internacional al desenvolupament. Participació i democràcia. Seguretat Social

Cooperació per a la millora dels índexs de desenvolupament humà i la cohesió social. Metodologies per a la realització de diagnòstics ciutadans participatius, la seua sistematització i l'elaboració de polítiques públiques des de la proposta ciutadana. Anàlisi dels Sistemes de Seguretat Social.

El dret a la participació política amb perspectiva de gènere

Normativa electoral, paritat, partits polítics. Estudi sobre el comportament dels partits polítics en el disseny de les llistes electorals. Llocs que ocupen les dones en política, partits i institucions.

Filosofia de la pau i de les relacions internacionals

Anàlisi dels grans reptes de les RR.II.: Estats fallits, noves guerres, guerres asimètriques, violacions greus i sistemàtiques dels dd.hh., crisi de refugiats; i del concepte positiu de pau que no és mera absència de guerra, sinó que inclou la justícia i el respecte dels dd.hh.

Filosofia política: Justícia, Democràcia i Participació

Aquesta línia d'investigació se centrarà primordialment, en els desafiaments contemporanis al model democràtic liberal, analitzant valors essencials com justícia, lliberteu, drets humans i abordant temes com el de la participació política, les teories contemporànies de la justícia.

Gènere, drets humans de les dones i ciutadania. Gènere, interculturalitat, migració i desenvolupament

Polítiques d'igualtat de gènere, contra la pobresa i de foment de la participació social en l'àmbit local, nacional i internacional. Gènere i cooperació internacional, acció humanitària, sensibilització i educació per al desenvolupament. Exclusió i marginació des de la perspectiva de gènere.

Igualtat, gènere i no discriminació

Estudi de la situació actual dels drets de les dones tenint en compte la perspectiva de gènere: igualtat formal i material en l'exercici dels drets; integració de la igualtat amb la diferència; anàlisi del model de la corresponsabilitat; debats entorn de la identitat de gènere.

La transformació digital dels grups polítics

Impacte de la digitalització en els grups polítics: transformació digital de la organització (plataformes digitals, finançament, presa de decisions, elaboració programàtica, integració dels membres); canvis en les formes de comunicació i representació; adaptació de les formes de participació digital dels membres, canvis en les formes de representació a partir de les eines digitals.

La violència de gènere

Concepte de violència de gènere, perspectiva legal: estudi de l'impacte de la Llei de mesures de protecció integral contra la violència de gènere, polítiques públiques contra la violència de gènere. Perspectiva psicològica de la violència de gènere. Feminicidi.

Polítiques culturals

Disseny i avaluació de polítiques culturals locals, regionals, nacionals i internacionals. Cultural planning i ciutats creatives.

Polítiques digitals i la política d'allò digital

La regulació dels processos de digitalització en política 
Les diferents concepcions ideològiques vinculades a les polítiques de digitalització en les diverses Administracions Públiques així com els seus impactes polítics
L'impacte de la digitalització en l'elaboració i avaluació de polítiques públiques
Digitalització i transformacions del funcionament dels sistemes polítics (representació, transparència, integritat, rendició de comptes)

Polítiques europees de seguretat i defensa. Acció exterior

Anàlisi i avaluació dels polítiques europees de seguretat i defensa, com ara operacions militars i civils, geopolítica, l'estratègia global en seguretat i defensa de la Unió Europea, estratègies regionals a la Mediterrànea, missions al Sahel, lluita contraterrorista de la UE al Sahel.

Polítiques públiques sociolaborals, cap a l'economia social i el tercer sector

Anàlisi de les polítiques econòmiques, els seus objectius, instruments pressuposats, institucionals i legals, de caràcter sociolaboral i dirigides a cooperatives i altres entitats socials. Anàlisi del diàleg social i de la governança política. Avaluació de polítiques públiques.

Relacions de gènere i treball

Dones i mercat laboral. Situació socioeconòmica de les dones. Polítiques d'igualtat. Inserció laboral i treball no remunerat. Bretxa salarial, segregació laboral i sostre de cristall. Corresponsabilitat. Pressupostos amb perspectiva de gènere. Gènere, sostenibilitat social i Tics.

Seguretat internacional

Anàlisis i avaluació de polítiques de seguretat, tals com operacions militars i civils, geopolítica, proliferació d'armes de destrucció massiva, sancions econòmiques.