Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Absorció de fàrmacs a través de la mucosa intestinal, l'epiteli pulmonar, via oftàlmica i la pell. Modulació mitjançant excipients. Avaluació biofarmacèutica

La comprensió del procés d'absorció és una via indiscutible per a modular de forma efectiva la biodisponibilitat dels fàrmacs i aconseguir l’optimització de la forma farmacèutica. La línia compren estudis in vitro i in vivo d’absorció de diferents substàncies, en solució lliure i en presència d’additius. El procés es caracteritza cinèticament per tal d’inferir els mecanismes subjacents a l’absorció de les molècules farmacològicament actives i descriure, en una etapa posterior, l’efecte que produixen els excipients de les formes farmacèutiques. Les conclusions es comproven mitjançant estudis de biodisponibilitat. La finalitat última és descriure estratègies de vectorització del fàrmac al teixit diana, en quantitat i velocitat adequada per a un efecte òptim, mentre es redueix la distribució a la resta de l'organisme, la qual cosa comporta reducció dels efectes secundaris i millora de la seguretat.

Avaluació farmacocinètica de medicaments administrats per via intravenosa, oral i a través de la pell

Avaluació farmacocinètica de medicaments administrats per via intravenosa, oral i a través de la pell, especialment d'aquells que presenten problemes de biodisponibilitat i/o concentracions plasmàtiques amb elevada variabilitat i que es correlacionen malament amb la dosi administrada.

Caracterització de mecanismes cel·lulars de toxicitat induïda per antiretrovirals

Estudiem els mecanismes responsables de la toxicitat de la teràpia antiretroviral en diferents òrgans i teixits, posant l'accent principalment en tres dels principals efectes adversos associats amb aquest tractament: la toxicitat hepàtica, les alteracions metabòliques i la neurotoxicitat.

Desenvolupament de nous fàrmacs per al tractament de la recaiguda en el consum d'alcohol

Desenvolupament de noves estratègies terapèutiques per al tractament de les recaigudes en el pacient alcohòlic. Assajos preclínics amb D-Penicil·lamina, un agent segrestant d'un metabòlit de l'etanol, l' acetaldehid.

Disseny de materials per a vehiculització de fàrmacs i ús en cosmètics

Els excipients que s'utilitzen per a vehiculitzar les substàncies actives (tant en terapèutica com en cosmètica) no són inertes. Poden afavorir o retardar l'absorció i com a tal, modelen la biodisponibilitat en velocitat i magnitud de les molècules d'interès. Resulta molt important validar eixe paper per aconseguir l'optimització de la forma d'administració. Els delimiten dos objectius en la línia: per una banda, descriure l'efecte dels vehicles més comunament emprats i per altra, preparar-ne de nous que milloren la capacitat per a incrementar la absorció o disminuir-la segons l'objectiu sistèmic o tòpic, respectivament. El grup d’investigació col·labora amb altres institucions (Universitat de Saarland-Alemanya i Universitat do Rio Grande do Sul-Brasil, fonamentalment) en la preparació i la caracterització dels vehicles. És responsable dels estudis de cessió i de la modelització matemàtica de la cinètica, la qual cosa permet l’optimització del material. També porta a terme els estudis d’estabilitat.

Elaboració de micro i nanopartícules de fàrmacs

Elaboració i avaluació de micropartícules i nanopartícules de fàrmacs

Estudi dels mecanismes cel·lulars i moleculars que medien la toxicitat vascular induïda per la teràpia antiretroviral

Estudiem els mecanismes responsables de la toxicitat vascular descrita per a alguns fàrmacs antiretrovirals. Hem analitzat l'efecte dels fàrmacs antiretrovirals més emprats sobre la interacció leucòcit-endoteli com a primer pas en el desenvolupament de les patologies vasculars.

Interaccions entre fàrmacs a nivell del metabolisme

Estudi de les interaccions entre fàrmacs a nivell dels processos metabòlics.

Mecanismes de la Inflamació

Bases del procés inflamatori. Fàrmacs antiinflamatoris. Noves aproximacions al tractament de malalties inflamatòries. Artritis. Artrosi. Osteoporosi

Modelatge in silico (QSAR) en el disseny de fàrmacs

En les etapes inicials del desenvolupament de fàrmacs és molt important aplicar eines de treball que minimitzen la utilització d’animals per consideracions ètiques i a més, són una alternativa per a reduir el cost dels estudis. Amb la comprensió que proporciona la trajectòria del grup, les tècniques de modelització del procés del LADME constituixen una estratègia molt important per a identificar les substàncies amb millors propietats biofarmacèutiques entre sèries àmplies de compostos. Es basen en descriptors moleculars que poden obtenir-se matemàticament. Alhora permeten orientar cap a modificacions de les molècules bioactives que comporten simultàniament canvis interessants com a fàrmacs (reducció de toxicitat, augment de la solubilitat en fluids biològics, increment d’estabilitat).

Modulació de l'autofàgia epitelial pels macròfags: rellevància en la malaltia de Crohn i en la gastroenteropatia per AINE

Estudiem els mecanismes que regulen la recuperació de la mucosa gastrointestinal en patologies inflamatòries cròniques (per ex. IBD), en particular com els macròfags, cèl·lules del sistema immune innat que s'acumulen en la mucosa de pacients amb aquesta patologia, modulen aquests mecanismes.

Plantes medicinals

Estudi de plantes medicinals, estructura dels òrgans vegetals i les substàncies que proporcionen propietats medicinals, tòxiques o bromatològiques. Aquest estudi s'orienta a l'ús racional dels recursos i els seus resultats són directament aplicables a la sanitat, la indústria i l'agricultura.

Predicció ADME-Tox de fàrmacs

Predicció ADME-tox de fàrmacs usant la Topologia Molecular.

Predicció d'efectes adversos de medicaments

Predicció d'efectes adversos de medicaments usant la Topologia Molecular.

Preformulació

Desenvolupament galènic, preferentment formes farmacèutiques d'administració oral i tòpica d'alliberament modificat. Valoració d'administració transdèrmica amb iontoforesi. Els estudis contribueixen a orientar la selecció de les substàncies coadjuvants utilitzades en la formulació de...

Psoriasi

Inflamació dèrmica, psoriasi, curació de ferides.

Recerca de nous agents actius davant malaltia inflamatòria intestinal

Recerca de nous compostos d'origen natural i sintètic, potencialment eficaços front a la colitis ulcerosa, aplicant la Topologia Molecular.

Recerca de nous fàrmacs per a malalties òrfenes (antiparasitaris, antiprotozoaris)

Recerca de nous fàrmacs per a malalties òrfenes (antiparasitaris, antiprotozoari) usant la Topologia Molecular.

Recerca de nous fàrmacs per càncer de còlon

Recerca de nous fàrmacs per a càncer de còlon usant la Topologia Molecular.

Recerca de productes naturals, principalment fenols i terpens, amb activitat antiilamatòria

Estudi de l'activitat antiinflamatòria de productes presents en plantes utilitzades en etnofarmacologia per les seues propietats medicinals en models experimentals d'inflamació.

Selecció de noves estructures amb activitat antifúngica

Aplicació de mètodes topològics i de xarxes neuronals artificials a la selecció de noves estructures amb activitat antifúngica i posterior anàlisi in vitro enfront de diferents soques patògens.