Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Crítica a la modernitat

Escrutini dels emblemes polítics moderns i reflexió sobre la seua genealogia i dependència conjuntural, epocal, disciplinar i ideològica.

Delimitació i abast de l'article 24.1 de la Constitució, amb especial atenció a la jurisprudència del TC

L'article 24 CE és l'article més invocat en els recursos d'empara constitucional, que conté l'elenc de drets fonamentals de naturalesa processal més important del nostre ordenament i és imprescindible un estudi que actualitze el seu contingut complex, a la llum de la jurisprudència.

Desafiaments actuals de l'ètica

Estudiar les projeccions ètiques del pensament kantià en el marc de la relació amb els animals no humans, l'ecologisme, la revolució digital i el pacifisme.

Drets humans i democràcia inclusiva

Es pretén la continuació d'investigacions prèvies de tots aquells factors que de manera global poden afectar la garantia dels drets humans dins d'una societat inclusiva.

Drets humans i tecnopoder

El repte principal del dret és la defensa de l'ésser humà enfront del poder incontrolat de la tecnologia en diversos camps ecologia, vs antropocè; finances vs especulació i frau fiscal; biodret vs transhumanisme; el dret a la intimitat i no manipulació vs GAF (Google, Amazon i Facebook)

Estudi sobre la qualitat legislativa

S'investiga sobre els instruments de la qualitat legislativa com a mecanisme per a millorar la seguretat jurídica i, per tant, millorar la qualitat democràtica, especialment en l'àmbit del Dret privat.

Exigibilitat dels drets socials

Exigibilitat i institucionalització. Subjectes obligats. Subjectes titulars. Protocol Facultatiu. Mitjans judicials i quasi judicials. Determinació mitjans adequats i efectius d'exigibilitat.

Filosofia de la pau i de les relacions internacionals

Anàlisi dels grans reptes de les RR.II.: Estats fallits, noves guerres, guerres asimètriques, violacions greus i sistemàtiques dels dd.hh., crisi de refugiats; i del concepte positiu de pau que no és mera absència de guerra, sinó que inclou la justícia i el respecte dels dd.hh.

Filosofia política: Justícia, Democràcia i Participació

Aquesta línia d'investigació se centrarà primordialment, en els desafiaments contemporanis al model democràtic liberal, analitzant valors essencials com justícia, lliberteu, drets humans i abordant temes com el de la participació política, les teories contemporànies de la justícia.

Globalització i cosmopolitisme

Acostar-se als problemes propis de la societat cosmopolita i del projecte polític i cultural europeu, amb èmfasi en els fenomens de la globalització, el fonamentalisme, la post-veritat i els models de renovació política i econòmica.

Igualtat, gènere i no discriminació

Estudi de la situació actual dels drets de les dones tenint en compte la perspectiva de gènere: igualtat formal i material en l'exercici dels drets; integració de la igualtat amb la diferència; anàlisi del model de la corresponsabilitat; debats entorn de la identitat de gènere.

Implementació i eficàcia dels drets socials

Eficàcia drets socials. Contingut i obligacions. Implementació internacional, nacional i local. Indicadors d'eficàcia i mesuraments. Regressivitat drets socials. No discriminació. DESC i gènere.

Personalisme i Cosmopolitisme

Durant el segle XX el personalisme comunitari, horitzó filosòfic i moviment per a l'acció, ha contribuït valuosa al desenvolupament d'aquesta tradició de l'humanisme i al procés de construcció de la unitat política europea en el reconeixement de la diversitat i el respecte als drets humans.

Seguretat humana i sostenibilitat planetària en l'era posglobal

Concepte d'UN per a desplaçar al concepte de seguretat nacional, que afecta la qualitat de vida i no al potencial armamentístic, i al de PIB, centrat en l'augment d'operacions computables. La seua sostenibilitat depén de subordinar les finances a l'economia real i aquesta a les capacitats humanes.