Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Desenvolupen una nova sonda que permet detectar de manera senzilla i no invasiva el ritme de l'envelliment

  • Gabinet de Premsa
  • 26 de febrer de 2024
Sara Rojas, investigadora de la Universitat de València
Sara Rojas, investigadora de la Universitat de València

Un equip d'investigació de la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València, el CIBER de Bioenginyeria, Biomaterials i Nanomedicina (CIBER-BBN), el CIBER de Malalties Neurodegeneratives (CIBERNED) i el Centre d'Investigació Príncipe Felipe (CIPF) ha desenvolupat una nova sonda per a detectar cèl·lules senescents a l’orina, que ajudaria a monitorar i comprendre millor els processos relacionats amb l'envelliment i establir noves estratègies per a revertir els processos degeneratius associats a aquest. La investigació s’ha publicat en la revista Nature Communications.

Segons explica l'equip d'investigadors i investigadores, un dels trets distintius de l'envelliment és l'augment en la freqüència de cèl·lules senescents en la majoria dels òrgans, la qual cosa provoca una disfunció dels teixits. La presència d'aquestes cèl·lules està associada, a més, a nombroses malalties relacionades amb l'edat.

“L'objectiu principal de la senescència cel·lular és evitar la proliferació de cèl·lules danyades que puguen produir càncer. No obstant això, quan el mal persisteix, o durant l'envelliment, les cèl·lules senescents tendeixen a acumular-se de manera anòmala, fet que afecta les funcions tissulars i accelera l'envelliment. D'ací la importància de desenvolupar nous sistemes que permeten detectar aquestes cèl·lules de manera simple i eficaç”, destaca Ramón Martínez Máñez, subdirector de l'Institut Interuniversitari d'Investigació de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic (IDM) a la UPV i director científic del CIBER-BBN.

Després de la seua injecció en ratolins, la sonda desenvolupada per l'equip d'investigadors interactua amb un enzim que és especialment abundant en cèl·lules senescents per a donar lloc a un compost fluorescent que és ràpidament eliminat per l'orina. “I en funció de la intensitat del senyal a l'orina, podem saber la càrrega de cèl·lules senescents a l'organisme”, destaquen Isabel Fariñas de la Universitat de València i subdirectora del CIBERNED i la investigadora Mar Orzáez del CIPF.

En el seu estudi, també es realitzà el seguiment d'un tractament senolític, amb fàrmacs que eliminen cèl·lules senescents i poden rejovenir teixits, i s’observà que la intensitat del senyal a l'orina estava relacionada amb la reducció de senescència en els animals i la reducció de l'ansietat associada a l'edat.

“Quan s'administra, s'allibera un fluoròfor que, en última instància, s'excreta pels renyons i pot mesurar-se a l'orina. La intensitat del fluoròfor indica el nivell de càrrega de senescència cel·lular i hem vist que aquest es correlaciona amb l'ansietat associada a l'edat durant l'envelliment i el tractament senolític”, explica Isabel Fariñas de la Universitat de València i subdirectora del CIBERNED.

Els resultats obtinguts per l'equip de la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València, del CIBER-BBN, CIBERNED i del Centre d'Investigació Príncipe Felipe obrin una via per a entendre millor l'envelliment i els seus efectes en la salut. “Podria ajudar-nos a desenvolupar formes més efectives d'abordar els problemes relacionats amb l'edat, així com seguir de manera simple a l’orina tractaments que tinguen com a fi eliminar o reduir la senescència cel·lular, fins i tot en humans”, conclou Ramón Martínez Máñez.

 

Referència

Rojas-Vázquez, S., Lozano-Torres, B., García-Fernández, A. et al. A renal clearable fluorogenic probe for in vivo β-galactosidase activity detection during aging and senolysis. Nat Commun 15, 775 (2024). Doi: https://doi.org/10.1038/s41467-024-44903-1

Llista d'enllaços:

Imatges: