Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

La Universitat, l’Ajuntament i la Generalitat i acorden la creació de l’Estació Biològica de l’Albufera

  • Gabinet de Premsa
  • 12 de maig de 2023
Imatge d'arxiu de l'Albufera.
Imatge d'arxiu de l'Albufera.

El passat 6 d'abril la Junta de Govern Local va aprovar la signatura d'un conveni singular amb la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica i amb la Universitat de València, dirigit a la creació de l'Estació Biològica de l'Albufera, EBA. Este divendres, el Ple del Consell ha autoritzat la Conselleria la signatura del conveni, la qual cosa dona llum verda definitiva a la creació de la nova entitat, que es configura com una iniciativa dedicada a la investigació científica, i que comptarà amb la garantia científica i acadèmica de l'Institut Universitari de Biodiversitat i Biologia Evolutiva (ICBiBE) de la UV.

L'EBA es constituirà com una estació de camp al parc natural de l’Albufera. La proximitat d'este espai singular protegit a la ciutat i, específicament, a la universitat facilitarà la investigació científica associada al seguiment i millora d'espècies silvestres i hàbitats naturals. Estes activitats estaran associades també amb l'ensenyament universitari, la divulgació del coneixement i l'apreciació de la natura i la biodiversitat.

Els seus objectius són el foment de les investigacions biològiques en el medi natural, la contribució a donar solució als problemes ambientals, i la generació d'eines de gestió i conservació del medi natural, amb els resultats dels estudis realitzats. Així mateix, l'estació biològica es concep com un recurs docent en els estudis universitaris de grau i postgrau, i un element de divulgació, coneixement i sensibilització cap a la societat sobre el medi natural i els seus problemes.

L'Ajuntament i la Conselleria es comprometen a facilitar els espais i les instal·lacions de la seua propietat dins del parc natural per al desenvolupament d'estos objectius. Tal com ha manifestat l'alcalde de València, Joan Ribó, “l'Ajuntament de València, com a propietari de la llacuna i de la Devesa de l'Albufera, vol contribuir al seu coneixement científic, i per això se suma de manera entusiasta a la creació de l'Estació Biològica de l'Albufera, una proposta de la Universitat de València que ara es materialitza a través de l'aprovació d'un conveni entre la Generalitat, l'Ajuntament i la pròpia Universitat”.

Coneixement i conservació

L'alcalde ha explicat que el nou centre d'investigació té la missió d’“avançar en el coneixement dels valors naturals del nostre parc natural”, i ha assenyalat l'Estació Biològica de Doñana, centre d'investigació referencia en l'àmbit internacional, com a model per a la nova estació valenciana.

“L’Albufera és un patrimoni natural d'incalculable valor per a les persones de València”, ha afirmat Ribó. “Amb este pas que donem entre les tres institucions continuem posant en el centre la conservació del nostre espai natural més emblemàtic, i ho fem a més en col·laboració amb l'acadèmia”, ha manifestat.

Per la seua banda, la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Isaura Navarro, ha assegurat que “la salut ambiental i les condicions paisatgístiques de l’Albufera i el seu entorn han experimentat un salt qualitatiu magnífic, que ha sigut possible gràcies a la implicació conscient i protectora de les diferents administracions que treballem per la seua conservació, però també per la responsabilitat ciutadana”. Navarro ha assegurat que, “amb este conveni que signem junt amb l'Ajuntament de València i la Universitat de València, donem un pas més en investigació científica per a posar en valor una de les principals joies naturals que tenim les valencianes i els valencians”.

Finalment, la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, ha subratllat que la UV, “des de la seua fundació per la mateixa ciutat en 1499, ha estat compromesa amb l'estudi del seu territori i entorn”. “Ara –ha afegit- fem un pas endavant en l'estudi de l’Albufera de València amb la creació d'esta Estació Biològica, en un temps en què és més necessari que mai l'anàlisi permanent dels nostres ecosistemes en plena emergència climàtica, i, alhora, posem en valor este entorn natural per al coneixement dels valencians i valencianes i projectar el seu valor al món”.

Mestre ha conclòs assenyalant que la Universitat de València és, amb els nombrosos grups d'investigació de primer nivell amb els quals compta, la tercera universitat d'Espanya en investigació i una de les cent primeres d'Europa. “Tot un potencial d'investigació per a la preservació i futur de l'Albufera”, ha subratllat.