Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Una professora i un professor de la Universitat participen en un programa de sostenibilitat energètica

  • Gabinet de Premsa
  • 15 de novembre de 2023
Participants en la iniciativa
Participants en la iniciativa

Els professors de la Universitat de València Esther Roca, del Departament d'Educació Comparada i Història de l'Educació, i Josep Ribes, del Departament d'Enginyeria Química, participen en un programa d'aparellament entre representants de la ciència i de la política per a treballar en un futur energètic més sostenible.

El programa ‘Science Meets Regions Comunitat Valenciana 2023’ reunirà a 12 representants de l'àmbit científics i a 14 del polític que s'han compromés a treballar conjuntament durant els pròxims mesos per a imaginar un futur energètic més sostenible en la Comunitat Valenciana.

 ‘Science Meets Regions Comunitat Valenciana 2023’ està liderat per l'Associació Ciència en el Parlament (CeeP) en col·laboració amb la Xarxa d'Universitats Valencianes per al foment de la Investigació, el Desenvolupament i la Innovació (RUVID), amb finançament del Joint Research Center (JRC) de la Comissió Europea. L'objectiu és teixir nous llaços entre la ciència i la política per a així poder donar resposta als reptes socials amb noves polítiques informades per l'evidència científica.

Aquesta primera cohort d'aparellament ciència-política en la Comunitat Valenciana reuneix 15 hòmens i 11 dones que treballen en set universitats, una empresa i un centre d'investigació de la comunitat, i que representen a la ciutadania valenciana a través de càrrecs electes de set ajuntaments i diputats de les tres províncies en Les Corts Valencianes.

En els aparellaments, la professora Esther Roca treballarà amb Robert Raga, alcalde de Riba-roja i membre del PSPV-PSOE; mentre que el professor Josep Ribes ho farà amb Alfons Domínguez, alcalde d'Alzira i membre de Compromís per Alzira.

El compromís que assumeixen és conéixer-se i establir una relació de confiança que permeta als científics i a les científiques entendre les obligacions i responsabilitats de l'activitat política en els diferents nivells de l'administració local i regional. A la seua vegada, cada representant de l'àmbit polític podrà conéixer de primera mà com funciona la investigació científica, i també el potencial de la investigació com a ferramenta indispensable per a l'assessorament de polítiques relacionades amb l'impuls de la transició verda i la sostenibilitat.

Els 12 aparellaments del SMR-València

En total, dos representants de la Universitat Jaume I de Castelló, dos de la Universitat de València, dos de la Universitat Miguel Hernández d'Elx, una de la Universitat d'Alacant, una de la Universitat Catòlica de València, un de la Universitat Politècnica de València, un de la Universitat CEU Cardenal Herrera, una de l'Institut d'investigació INGENIO (CSIC-UPV) i un altre de l'empresa ProtoQSAR. Són 6 homes i 6 dones expertes en aigua, plàstics sostenibles, piles i energies verdes, transport sostenible, arquitectura i reconstrucció urbanística verda, per citar algunes de les temàtiques de les seues investigacions.

En el cas de l'àmbit polític, són els alcaldes i alcaldesses dels municipis d'Almussafes, Alzira, Onda, Riba-Roja i Sagunt; quatre regidors i regidores dels municipis de Benidorm, Càlig i Sagunt; i set diputats i diputada, tres per València, tres per Alacant i una per Castelló.