Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Per a garantir la qualitat i la seguretat dels aliments, el projecte LACALAB4wine, finançat amb fons europeus, utilitzarà enzims lactases de bacteris acidolàctics (BAL, o LAB per les seues sigles en anglés) per a eliminar substàncies indesitjables en el vi. Aquestes substàncies inclouen compostos tòxics, com les amines biògenes (AB) i la ocratoxina A (OTA), i sabors estranys, com els fenols volàtils (FV), produïts per llevats, fongs i bacteris durant el procés de vinificació. Identificaran nous enzims de BAL per a eliminar defectes aromàtics i toxines, i determinaran els seus productes degradants en AB, OTA i FV. També estudiaran la seua estructura i les seues noves aplicacions per a descobrir xaperones que milloren l'expressió de les lactases i avaluaran l'activitat enzimàtica sobre la qualitat del vi. Aquest treball inclourà la prospecció genòmica, l'expressió i purificació de lactases i l'avaluació de la seua activitat en el vi i l'estructura de la proteïna.
Acrònim

LACALAB4wine

Descripció

Aquest projecte té com a objectiu aplicar enzims lactases de bacteris de l'àcid làctic (BAL) per a eliminar substàncies indesitjables en els vins com a compostos tòxics (amines biogèniques-BA i ocratoxina A-OTA) i sabors desagradables (fenols volàtils - VP) produïts a partir de llevats, fongs i bacteris durant el procés de vinificació.
El vi s'ha convertit en un producte de consum diari i la UE és el principal productor de vi del món (60% de la producció mundial). Per a garantir el control de la qualitat i la seguretat dels aliments per als consumidors, els enòlegs solen utilitzar mètodes físics i químics per a reduir les toxines i els mals sabors en els vins, que es reemplaçaran amb lactases LAB per a evitar problemes ambientals i de salut.
L'objectiu principal d'aquest projecte és explorar l'estructura, les aplicacions pràctiques i l'activitat de les lactases LAB en BA, OTA i VP en vins i determinar i quantificar els seus productes de degradació per a millorar la qualitat del vi.
Els objectius específics són buscar nous enzims LAB per a eliminar defectes aromàtics i toxines en el vi i determinar els seus productes degradants sobre BA, OTA i VP, explorar la seua estructura i noves aplicacions, descobrir xaperones que milloren l'expressió de les lacasas i avaluar l'activitat enzimàtica. sobre la qualitat del vi.
Per a aconseguir aquests objectius, s'han establit quatre etapes del projecte, que inclouen la mineria del genoma i l'expressió i purificació de les lactases, l'avaluació de la seua activitat en el vi i la cerca de l'estructura proteica.
Per a aconseguir tots aquests objectius, es requereix una gran combinació d'habilitats tècniques i transversals que milloraran en gran manera el potencial del candidat per a convertir-se en un líder en biotecnologia de bacteris del vi donada la seua formació com a Enginyer Bioquímic i la seua experiència prèvia com a investigador en la línia de modelatge de processos bioquímics i potenciar les seues oportunitats d'ocupabilitat.
El coneixement i els resultats generats per aquest projecte poden ser transferits a la indústria vitivinícola/alimentària amb grans beneficis en qualitat i seguretat.

Desenvolupa el projecte
Laboratori de Microbiologia i Biotecnologia Enològiques (ENOLAB)
Paraules clau

vino, bacterias, lactico

Equip de treball UV
  • Ferrer Soler, Sergi
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
  • Coordinador/a Curs
Veure fitxa
  • Pardo Cubillos, M Isabel
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa
  • Polo Tarin, Lucia
  • PIT-Oficial Laboratori Uv
Veure fitxa
  • Berbegal De Gracia, Carmen
  • PDI-Associat/Da Universitari/A
Veure fitxa
Equip de treball no UV

Sara Callejón Salinas-Llicenciada en Biologia
Olga Lucio Costa-Doctora en Biologia
Yaiza Benavent Gil-Enginyera Tècnica Agrícola
Liz Erika Cruz Pio-Llicenciada en Biologia
Verónica Soares Santos-Llicenciada en Biologia
Noelia Barrachina Vico-Tècnica Superior en Administració i Finances

Data d'inici
2021 Setembre
Data de finalització
2023 Agost
Entitats finançadores:

Unió Europea

EXCELLENT SCIENCE - Marie Skłodowska-Curie Actions