Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Aliment amb doble efecte funcional sobre la salut òssia i el risc cardiovascular
Tipus: Patent. Codi referència: 201211R-Barbera, R.
Entitats titulars
  • Universitat de València
  • Fundación para la Investigación Biomédica del Hospital Universitario Puerta del Hierro
  • HERO AG
Personal inventor UV
  • Alegria Toran, Amparo Asuncion
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
  • Coordinador/a de Programa de Doctorat
Ver ficha
  • Barbera Saez, Reyes
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
  • Responsables de Gestio Academica
  • Coordinador/a Titulacio de Grau
Ver ficha
  • Garcia Llatas, Guadalupe
  • PDI-Titular d'Universitat
  • Coordinador/a Curs
Ver ficha
Personal inventor no UV
  • Fernando Granado Lorencio
  • Luis Manuel Sánchez Siles
  • Mª Jesús Lagarda Blanch 
Antecedents

Tant l'osteoporosi com les malalties cardiovasculars (cardiopaties coronàries, malalties cerebrovasculars, augment de la tensió arterial o hipertensió, vasculopaties perifèriques, insuficiència cardíaca, etc.) es desenvolupen per causes comunes com el consum de tabac, la falta d'activitat física i una dieta poc saludable, a més de la baixa producció d'estrògens i altres hormones en el cas de dones postmenopàusiques. Tots dos tipus de malalties, augmenten considerablement la taxa de mortalitat i disminueixen la qualitat de vida. Actualment, existeixen en el mercat productes lactis amb esteroles vegetals afegits que es van desenvolupar per a reduir factors de risc cardiovascular.  A més, estudis epidemiològics recents relacionen dietes riques en carotenoides amb bona salut òssia. No obstant això, no existeixen productes que permeten millorar i previndre l'osteoporosi i les malalties cardiovasculars conjuntament.

Invenció

Investigadors de la Universitat de València, de la Fundació per a la Investigació Biomèdica de l'Hospital Universitari Porta del Hierro i de l'empresa Hero han desenvolupat una composició o producte comestible que presenta un efecte sinèrgic a nivell d'osteoporosi i malalties cardiovasculars. El producte ha demostrat la seua eficàcia en dones en edat post-menopàusica, grup d'alt risc de desmineralització òssia i desenvolupament de malaltia cardiovascular. Aquesta composició és rica en dos components simultàniament, un d'ells amb efectes beneficiosos coneguts per a osteoporosis i un altre per a les malalties cardiovasculars. El consum regular de la composició desenvolupada provoca un descens significatiu (5-7%) dels nivells sèrics de colesterol total en comparació amb una composició igual que només aporte el component beneficiós per a malalties cardiovasculars. A més, el consum regular de la composició desenvolupada redueix els biomarcadores de remodelat ossi en comparació amb una composició igual que només aporte el component beneficiós per a osteoporosi.
Així doncs, la composició desenvolupada ha demostrat un efecte beneficiós sobre marcadors de risc cardiovascular i sobre el remodelat ossi en reduir els nivells de colesterol i de marcadors tant de formació com de resorción, la qual cosa suposa una menor taxa de recanvi ossi i un alentiment del remodelat ossi. Atés que l'osteoporosi es caracteritza per un increment del remodelat ossi, aquesta composició presenta un doble efecte beneficiós sobre l'osteoporosi i les malalties cardiovasculars.

Aplicacions

La composició desenvolupada té aplicació en l'àmbit de la salut, com a aliment, suplement o complement alimentós o medicament per al tractament i/o prevenció de les malalties cardiovasculars i osteoporosis.

Avantatges competitius

Els principals avantatges aportats per la invenció són:

  • Doble efecte funcional en una única composició.
  • Efecte sinèrgic de la composició sobre l'osteoporosi i les malalties cardiovasculars.
  • Efecte avalat mitjançant estudi clínic en dones post-menopaúsicas.
Estat de la propietat intel·lectual
  • Patent concedida
Contacte
Servei de Transferència i Innovació

Campus de Blasco Ibáñez

C/ Amadeu de Savoia, 4

46010 València (València)

96 38 64044

Geolocalització

https://www.uv.es/serinves

servei.transferencia.innovacio@uv.es