Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Detecció de contaminants atmosfèrics
Tipus: Patent. Codi referència: 201229R-Costero, A
Entitats titulars
  • Universitat de València
Personal inventor UV
  • Parra Alvarez, Margarita
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
  • Director/a d' Institut Universitari
Ver ficha
  • Gil Grau, Salvador
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Ver ficha
Antecedents

Tant l'anió cianur en dissolució (CN-), com el cianur d'hidrogen en estat gasós (HCN) són molècules contaminants, tòxiques i extremadament perilloses, tant en sistemes fisiològics com en el medi ambient. Actualment existeixen multitud de sensors colorimètrics per a la detecció de CN-, però generalment no ofereixen una selectivitat adequada en presència d'altres anions contaminants. Quant a la detecció d'HCN en fase gas, els sistemes colorimètrics comercialitzats fins al moment duen a terme la detecció a través d'una via indirecta, fent ús d'un indicador de pH que detecta l'HCl generat per reacció de l'HCN amb HgCl2. L'ús d'aquesta mena de sals de mercuri genera una càrrega contaminant rellevant, i resulta interessant buscar alternatives eficaces i més respectuoses amb el medi ambient.

Invenció

Personal investigador de la Universitat de València han dissenyat nous sensors colorimètrics de CN- i HCN, que presenten excel·lents característiques de selectivitat i límits de detecció dins dels rangs de seguretat comunament acceptats. Per a totes dues aplicacions, la invenció es basa en l'ús d'un compost difenilmetà-quinona. Per al cas específic de l'HCN gasós, el compost es deposita sobre un suport sòlid de naturalesa bàsica.

La correcta elecció del compost ha permés obtindre un centre de carboni amb electrofília adequada per a l'anió cianur que, a diferència d'altres molècules comercials similars, manté les seues característiques i reactivitat una vegada depositat en un suport sòlid adequat. D'aquesta manera, els investigadors han dissenyat el primer sensor colorimètric d'HCN gasós per reacció directa.

Aplicacions

La invenció és aplicable a la fabricació de dispositius de detecció, especialment com a sistemes de protecció personal. Aquests sistemes són útils en diversos sectors industrials en els quals es genera HCN (fusta, plàstics, acer, joieria, mineria, petroquímica, etc.) i en espais públics susceptibles de patir atemptats (estacions, aeroports, etc.).

Avantatges competitius

Els principals avantatges aportats per la invenció són:

  • Límits de detecció: La reacció directa entre el sensor i l'HCN dona lloc a un marcat canvi de color amb límits de detecció inferiors a 1 ppm.
  • Selectivitat: El sensor és selectiu en presència d'altres gasos com ara CO, HCl, NH3, H2S, en concentracions de fins a 50 ppm.
  • Respecte al medi ambient: No empra metalls pesants.
  • Reversibilitat: La reacció és reversible mitjançant irradiació amb llum UV pel que el sensor es regenera i es pot reutilitzar en cicles successius.
  • Minimització de falsos positius: La regeneració amb radiació UV només es produeix en cas d'haver reaccionat amb HCN.
Estat de la propietat intel·lectual
  • Patent concedida
Estructures
Contacte
Servei de Transferència i Innovació

Campus de Blasco Ibáñez

C/ Amadeu de Savoia, 4

46010 València (València)

96 38 64044

Geolocalització

https://www.uv.es/serinves

servei.transferencia.innovacio@uv.es