El passat 4 de maig es va celebrar l'acte de cloenda de Micromón València 2023, on totes les entitats col·laboradores (universitat i instituts) van participar-hi. Es van ficar de manifest els resultats obtinguts, com també es van plantejar els objectius del pròxim Micromón València.
Projecte Micromón
Segur que ja heu sentit parlar de paraules com ‘’superbacteris’’ o ‘’resistència a antibiòtics’’, però no teniu una idea clara de què volen dir. Doncs bé, hui dia, aquests termes han cobrat molta importància en la nostra societat, emergint com a problemes de gran rellevància per a la sanitat a nivell mundial i, tindre coneixements sobre el tema, pot ajudar a entendre la realitat i contribuir al desenvolupament de la societat a través de la pràctica del pensament racional.
La idea Micromón València naix d'un projecte de gran envergadura anomenat Small World Initiative (SWI) proposat per la Universitat de Yale (EUA) en 2013. Amb aquest projecte es pretén familiaritzar als nivells preuniversitaris amb aquests termes i amb la problemàtica que suposen hui dia els superbacteris, a més de fomentar l'interés per la ciència. Actualment no sols és present a Espanya, sinó que s'ha estés a més de 15 països diferents, com poden ser Portugal o el Regne Unit.
Per què és important acostar el problema dels superbacteris i les resistències a antibiòtics a altres nivells educatius? Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), els superbacteris es defineixen com a microorganismes infecciosos en els quals no funcionen els antibiòtics actuals. Adverteixen que seran el major problema al qual s'enfrontarà la humanitat durant el segle XXI i, si abans de l'any 2050 no es realitza cap moviment significatiu per a frenar aquesta problemàtica, hi ha la possibilitat que per a llavors causen més morts que altres malalties com el càncer o la diabetis. Per part de les empreses farmacèutiques no s'està emprant cap esforç en el descobriment de nous antibiòtics perquè no els interessa, i els antibiòtics existents perden a poc a poc l'eficàcia a causa de l'expansió de la resistència a aquests. Per tot això és pel que s'ha cregut necessari aproximar tots aquests coneixements als i les estudiants.
Amb la finalitat d'aconseguir tots els objectius, des de Micromón València, es planteja una cerca de nous antibiòtics, aplicant una metodologia similar al plantejament amb el qual Alexander Fleming va descobrir la penicil·lina, encara que d'una manera dirigida i participativa.
La Doctora Belén Fouz, professora contractada doctora del grup d'investigació, és també coordinadora del projecte Micromón València (o MIPI, com es fan cridar des de l'organització), exercint una gran labor no sols en l'organització, sinó duent a terme les diferents tasques de docència en els diferents instituts (i altres punts molts quefers).
També integrants del nostre grup, Moisés Dejesús Bogarín i Pablo Ibáñez Payá, van ser partícips de l'edició 2022/23, assistint a les classes de formació i a alguns instituts com a suport docent. Per a ells, l'experiència Micromón València va començar com un curs més per a afegir al currículum i va acabar sent una bona sorpresa per a tots dos, ja no sols pels coneixements apresos o les activitats realitzades en els instituts, sinó pel bon desenvolupament del curs i l'ambient que es generava en cada activitat.
Desenvolupament del projecte
La cerca de nous antibiòtics comença amb la presa de mostres de terra, de les quals es fa una sèrie de dilucions que es cultivaran en plaques de cultiu. Ací és on es busquen fenòmens d'antibiosi, caracteritzats per un halo transparent al voltant d'una colònia indicant la inhibició del creixement dels bacteris que hi ha al seu al voltant i, per tant, el descobriment d'un antibiòtic.
Es van seleccionar les colònies que es van considerar rellevants i amb possible activitat antibiòtica i es van posar a prova contra altres bacteris importants en l'àmbit de la salut (sent una d'elles Escherichia coli, la qual possiblement us sona). Aquest mateix procediment es va explicar en una gran quantitat d'instituts repartits entre les províncies d'Alacant, Castelló i València, i van ser les persones dels instituts les que es van encarregar de realitzar també una cerca en mostres provinents dels seus llocs d'origen.
Acte de cloenda
Després d'acabar totes les activitats incloses en el projecte, el dia 4 de maig, es va realitzar una jornada de clausura per a acomiadar l'edició i presentar el projecte Micromón València del 2023/24. A aquesta jornada van acudir els alumnes i alumnes dels diferents instituts que van participar en el projecte, convertint-se la Sala Darwin en una aula d'institut enorme on es van presentar els resultats obtinguts durant l'any, es van entregar premis a les persones guanyadores del pòster i vídeos relacionats amb Micromón València, i l'activitat favorita de la sala, un qüestionari amb diferents preguntes relacionades amb el projecte i microbiologia general. Durant l'activitat, de participació conjunta entre els alumnes, es va poder escoltar aqueix rebombori indicatiu del gaudi dels i les assistents.
L'activitat queda recomanada rotundament, i no és per agranar cap a casa, però va ser una experiència molt enriquidora i que estic segur que a qualsevol a qui li agrade la microbiologia gaudirà. Us anime a participar en la pròxima edició, o la que corresponga, segons quan lliges això.