Tal com assenyala la recent Llei 5/2023, en la Comunitat Valenciana es promouran accions educatives que contribuïsquen a difondre la realitat i els valors del medi rural, incloent en tot cas una visió amb perspectiva de gènere, així com la realització d'estudis, informes i treballs que resulten d'interés des del punt de vista del repte demogràfic, el despoblament i la cohesió territorial. Per tant, el nostre projecte d'investigació pretén oferir a la comunitat de l'entorn rural una oportunitat per a crear i avaluar un programa d'estils de vida saludables i sostenibles que posen a l'Escola Rural en el centre de les necessitats i interessos de l'entorn rural.
En el marc de l'administració pública, els nostres resultats oferiran als Ajuntaments, a la Conselleria d'Educació i a la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori la Comunitat Valenciana (però també al context rural de tot el territori espanyol), una descripció detallada de quins poden ser les alternatives perquè es fomente com a política pública la promoció d'estils de vida saludables i sostenibles des de la primera infància amb especial atenció a l'entorn rural (això en concordança amb la Llei orgànica d'Educació, com amb la normativa nacional i autonòmica per a lluitar contra la despoblació, el canvi climàtic i una millor qualitat de vida en l'entorn escolar rural).
Al seu torn, considerem que els resultats poden tindre un impacte social, ecològic i econòmic. Respecte al social, el posar el focus en la comunitat rural i en la seua implicació en la fase de diagnòstic i d'implementació i avaluació del programa d'estils de vida saludables i sostenibles, generarà cohesió en els actors de la comunitat educativa. En els ecològic, dotarà a les Escoles Rurals per a crear i reforçar oportunitats d'exploració de l'entorn natural en la consolidació dels estils de vida saludables i sostenibles que impacten la vida a les escoles, però també en les famílies. Finalment, en l'econòmic, s'espera un impacte en la presa de decisions basades en l'evidència (en cadascun dels cuatros eixos) que siguen eficients.
El projecte també serà sostenible en el temps perquè les persones integrants d'aquest grup consolidat són personal docent de la Facultat de Formació del Professorat. Els resultats empírics, així com les jornades de reflexió es transferiran a la formació del futur professorat en Educació Infantil i Primària. Les Universitats i, en particular, les Facultats de Formació de Professorat tenen la responsabilitat, a través de l'ensenyament, de formar a la pròxima generació de mestres i mestres per a comprendre els desafiaments mundials i el paper que poden exercir per a superar aquests reptes.