Logo de la Universitat de València Logo Secció Sindical de SATTUi Logo del portal

8 de març de 2021: Superant a Matilda

  • 4 de març de 2021

"SUPERANT A MATILDA"

MANIFEST SATTUi 8 MARÇ 2021

Aquest any passat, enmig de la pandèmia per la COVID que està assolant el Planeta, s'ha posat de manifest, més si cap, la importància que tenen la investigació i el personal investigador en les nostres vides. Alhora que, s'ha tornat a demostrar la vulnerabilitat de la situació de les dones investigadores, en ser “confinades” en la llar, les tasques de cures les han neutralitzades de nou, reduint-se ostensiblement la seua producció científica durant aquest any, enfront de la dels seus col·legues masculins. Pel que veuran retardada la seua promoció laboral i/o professional, la qual cosa suposarà l'augment de la bretxa salarial entre elles i ells.

És per tot això, afegit a la invisibilitat que s'ha exercit històricament amb les dones científiques, que SATTUi ha triat enguany, com a lema: “Superant a Matilda”.

L'Efecte Harriet/Matilda, conegut hui dia com a Efecte Matilda, va ser definit per Margaret W. Rossiter en 1993, com l'oblit conscient i sistemàtic dels assoliments i les aportacions de les dones científiques i investigadores, atribuint-los als seus col·legues i/o socis masculins, als seus marits o parelles.

La invisibilitat a la qual s'ha condemnat històricament a la dona, com a grup humà, al llarg de segles de patriarcat, per la seua dedicació a la família i al treball no remunerat de les cures, en els quals es va atribuir a la dona, com a la Naturalesa, un paper passiu com a reproductores de vida, va fer que aquesta abastara fins i tot a la Ciència.

No obstant això, la incorporació massiva de les dones als ensenyaments universitaris i la revolució feminista, estan aconseguint posar en valor, donar visibilitat i fer justícia a científiques en la història i a científiques actuals, no nomenades, reclamant la seua incorporació als llibres de text, amb noms i cognoms, propiciant un canvi en l'expansió de la ciència dins el col·lectiu femení i intentant incorporar i traslladar a les noves generacions de xiquetes i dones estudioses l'amor per la ciència i la tecnologia.

SATTUi s'uneix a aquesta lluita de visibilització de les dones científiques i investigadores, reclamant per a elles el lloc que mereixen, reivindicant el reconeixement dels seus mèrits i exigint una igualtat real que trenque i elimine una bretxa salarial inacceptable sens dubte que encara continua discriminant-les en ple segle XXI, arribant en alguns casos a produir-se una diferència en els ingressos de les dones de fins a un 33% en relació amb els seus col·legues masculins.

  • Exigim que s'elimine la precarietat del personal investigador. En una investigació responsable, contractes i salaris han de ser equitatius.
  • Exigim que figuren els seus noms en TOTS els projectes d'investigació en els quals participen.
  • Reclamem a les Universitats polítiques reals de conciliació de la vida laboral i familiar.
  • Apel·lem a la coresponsabilitat en la família i en la societat perquè les dones puguen desenvolupar les seues carreres professionals en condicions d'igualtat als homes.
  • Reivindiquem l'aplicació de polítiques de discriminació positiva i de no penalització de la maternitat i de les tasques de cures que sempre afecten, en major mesura, a les dones.

JUNTeS CAP AL FUTUR... DONES i CIÈNCIA!

*******

*******

DONES CIENTÍFIQUES ESPANYOLES DE TOTS ELS TEMPS

A continuació us enumerem algunes de les millors científiques i/o pioneres espanyoles tant de l'actualitat, com d'uns altres temps, que mai hem conegut, de les quals a penes s'ha sentit parlar, a les quals mai s'ha fet referència en els llibres de text, ja no a l'hora d'explicar les seues teories o analitzar els seus treballs, sinó per haver evitat, silenciat fins a qualsevol mena de referència als seus treballs encara relacionant-los amb els d'altres col·legues masculins en les mateixes línies d'investigació, com a inventores o creadores d'organitzacions, les mateixes que figuren en el nostre cartell del 8 de març i que hem volgut ressenyar-les amb més claredat ací.

  1. Mariam Tórtola, FÍSICA VALENCIANA – Estudi Matèria i Antimatèria.
  2. Margarita Salas – Bioquímica.
  3. Flora de Pablo – Medicina.
  4. Celia Sánchez Ramos - Ciències de la visió.
  5. María Blasco - Biologia molecular.
  6. Montserrat Calleja – Biomecànica.
  7. Rosa Menéndez - Química – 1a Directora CSIC – 2017
  8. Josefina Castellvi – 1a Directora d’una Base científica en l’Antàrtida.
  9. Tarsy Carballas - Estudi del sòl - Prevenció d’incendis.
  10. María Dolores Cabezudo - Ciència del vi.
  11. Teresa de Pedro - Intel·ligència Artificial.
  12. Ana Vieitez - Clonació forestal.
  13. Alicia Calderón, Física – Col·laboradora en el descobriment del Bosó de Higgs.
  14. Elena García Armad - Dra. Enginyeria industrial-Robòtica mèdica (exosquelet).
  15. Mara Dierssen - Neurobiologia Cel·lular i de Sistemas.
  16. Margarita Marqués - Biòloga (clonació).
  17. Vanessa Valdeiglesias García - Biòloga (afectació cel·lular-ADN).
  18. Alicia Magdalena Sintes - Física Teòrica (Ones Gravitacionals).
  19. Jaione Valle - Biòloga (Proteïnes BAP i malalties neurodegeneratives).
  20. María José Buzón - Biotecnologia (eradicació definitiva del VIH).
  21. Blanca Catalán de Ocón – Botànica (1860-1904).
  22. Clotilde Catalán de Ocón  - Entomòloga (1863-1946).
  23. Jimena Fernández de la Vega Lombán – Pionera genetista (1898-1984). A partir del desastre de la Guerra Civil espanyola, abandona la investigació genètica i treballa com a metgessa en balnearis.
  24. Ángeles Alvariño González – Oceanògrafa (1916-2005) - 1a dona científica en un vaixell oceanogràfic britànic.
  25. Fátima de Madrid – 1a Astrònoma espanyola coneguda (segle X).
  26. Andrea Casamayor i de la Coma – Matemàtica (1700-1780).
  27. Luisa Rosado – Matrona (s. XVIII).
  28. Ángela Ruiz Robles – Precursora del llibre electrònic, proposà i patentà l’enciclopèdia electrònica (1895-1975).
  29. Dorotea Barnés González – Pionera en Química, especialista en Espectroscòpia (1904‑2003). Inhabilitada després de la Guerra Civil per a l’ensenyament i la investigació.
  30. María de Madariaga -  Infermera. Fundadora de huit escoles d’infermeria (1905-2001).
  31. Mari Pepa Colomer Luque -  Primera dona pilot de l’aviació espanyola, en 1931 (1913‑2004).

*******

Enllaç al manifest en pdf.

Enllaç al cartell.