Logo de la Universitat de València Logo MATS Tecnologia de materials i sostenibilitat Logo del portal

IV Seminari: Tecnologia de Membranes MATS

  • Tecnologia de Materials i Sostenibilitat (MATS)
  • 15 d’abril de 2024
Grup d'Investigació en Tecnologia de Materials i Sostenibilitat (MATS)

MATS celebra el quart dels seus Seminars en "Disseny de membranes polimèriques per a tecnologies ambientals"

El grup MATS avança en el desenvolupament de membranes polimèriques mitjançant l'optimització de les condicions de síntesi en configuració plana i de fibra buida i funcionalització mitjançant diferents tecnologies de modificació química i membranes líquides suportades per a processos de descarbonització d'efluents líquids i gasosos.

Aquestes investigacions es desenvolupen en el marc dels projectes MethBrane i CarbonBrane, tots dos finançats per l'Agència Estatal d'Investigació. Així, en el Seminari "IV. Development of PVDF membranes in flat-sheet and hollow fibre configurations and supported liquid membranes. Exploring the membrane absorption for biogas upgrading", celebrat el 15/04/2024, els diferents investigadors involucrats en els projectes han presentat els avenços d'aquestes investigacions:

L'estudiant de doctorat Gorka Marco ha presentat la feina "Estudi de la modificació superficial de membranes líquides suportades basades en PVDF per a aplicacions de descarbonització". En aquest treball s'han desenvolupat metodologies per a la preparació de membranes líquides suportades amb dissolvents eutèctics profunds i líquids iònics juntament amb la funcionalització superficial amb fluoroalquilsilanos. Els resultats van mostrar una millora potencial en la recuperació de metà dissolt i en la permeabilitat de diòxid de carboni.

L'estudiant de doctorat Félix Montero també va presentar el treball "PVDF Electrospun Nanofiber Membrane Integrity Enhancement for CH4 Recovery Membrane Contactors". En aquest estudi s'ha optimitzat el procés de síntesi de membranes planes de PVDF mitjançant electrohilatura i el procés posterior de premsat per augmentar la seva integritat estructural mantenint la porositat d'aquestes membranes.

Alejandro Galvéz, investigador contractat del grup, també va presentar el seu treball "Preparació de membranes planes i de fibra buida amb diferents additius per a la recuperació de metà". En aquest treball s'han desenvolupat tant membranes de PVDF en configuració plana com de fibra buida mitjançant el mètode NIPS usant dissolvents verds. Un altre aspecte rellevant ha estat l'aplicació exitosa de dissolvents eutèctics profunds com a formadors de porus.

D'altra banda, en el marc del contracte de transferència tecnològica amb l'empresa GLOBAL OMNIUM, MEDIO AMBIENTE S.L. que desenvolupa actualment el grup, la investigadora María Castro també va presentar el treball "Enriquiment de biogàs a biometà amb contactors polimèrics de membrana de fibra buida usant sobrenedant com a absorbent", en el qual va presentar els avenços obtinguts en el procés a escala de laboratori. D'aquest treball es destaca l'èxit de la valorizació del sobrenedant de fangs anaeròbics com a absorbent de diòxid de carboni per a la producció de biometà.

Finançament AVI i Unió Europea