Logo de la Universitat de València Logo MATS Tecnologia de materials i sostenibilitat Logo del portal

V Seminari: Tecnologia de Membranes MATS

  • Tecnologia de Materials i Sostenibilitat (MATS)
  • 8 de juliol de 2024

MATS celebra el cinqué dels seus Seminars en "Disseny de membranes polimèriques per a tecnologies ambientals"

El grup MATS avança en el desenvolupament de membranes polimèriques per a processos de descarbonització d'efluents tant líquids com gasosos. Fins ara, han estat aplicant tres metodologies diferents per a la producció de membranes amb propietats específiques: electrohilatura, membranes líquides suportades i incorporació de formadors de porus en la formulació inicial de membranes de làmina plana.

Aquestes investigacions es desenvolupen en el marc dels projectes MethBrane i CarbonBrane, ambdós finançats per l'Agència Estatal de Investigació, codirigits per les investigadores Marta Izquierdo i José Badia. Així, en el Seminari “V. Novel methodologies for tailoring PVDF membranes with improved properties for decarbonisation technologies” celebrat el 08/07/2024, els diferents investigadors implicats en els projectes han presentat els avanços d’aquestes investigacions:

Alejandro Galvéz ha presentat el treball “Estudi d'additius convencionals i deep eutectic solvents en la preparació de membranes planes”. Donat el potencial que presenten els DES com a additiu, formador de porus i fins i tot dissolvent en la preparació de membranes, Alejandro ha preparat membranes de PVDF utilitzant els formadors de porus convencionals polietilenglicol i glicerol, així com DES basats en aquests dos compostos per avaluar l'aplicabilitat d'aquests innovadors additius. Com a resultat, Alejandro ha mostrat que és possible obtenir membranes més primes amb un angle de contacte superior i proper a 150° amb l'ús de DES. Això afavoriria la transferència de matèria en aplicacions gas-líquid com la recuperació de metà dissolt d'efluents anaeròbics.

Gorka Marco ha presentat el treball “Avaluació del rendiment de separació de CO2 de membranes líquides suportades basades en NTf2”. En aquest treball, s’han desenvolupat membranes líquides suportades de PVDF amb líquids iònics basats en el catió imidazòlic i amb un anió fluorurat. Els resultats van mostrar que la permeabilitat al CO2 augmentava significativament a mesura que disminuïa la longitud de la cadena alquílica del catió, aconseguint valors de fins a 260 barrer. Això també va incrementar la selectivitat del CO2 respecte al CH4 i N2, la qual cosa mostra el seu potencial d'aplicació en processos de captura de CO2 com en el tractament de gasos de combustió i l'enriquiment de biogàs.

Félix Montero va presentar el treball “Millora de la integritat de membranes de nanofibres electrohilades de PVDF: Estudi de prensat en calent i mesuraments de porometria”. En aquest estudi s’ha avaluat el procés de prensat tèrmic a diferents condicions de membranes de PVDF obtingudes per electrohilatura. Els resultats presentats van mostrar que la mida del porus disminuïa considerablement a mesura que s’incrementava la temperatura del prensat fins a obtenir mides inferiors a 140 nm. En conclusió, aquest treball mostra la possibilitat d'ajustar la mida del porus de membranes electrohilades mitjançant el prensat tèrmic, la qual cosa permetria utilitzar aquestes membranes en una gran varietat d’aplicacions.

Finançament AVI i Unió Europea