UVSostenibilitat,UVSostenibilitatUniversitat de València,Universitat de València Logo del portal

Els drets de la Natura: Teoria, política i pràctica

  • 6 de novembre de 2019
Presentació de la Vicerectora d'Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat

El Jardí Botànic va acollir la sessió de debat i presentació dels llibres La naturaleza como sujeto de derechos en el constitucionalismo democrático i Derechos de la Naturaleza: Teoría, política y práctica. El primer volum, publicat per la Universidad Libre de Colombia, compta amb la participació de diverses universitats, entre elles la de la Universitat de València. Tant el primer com el segon llibre, publicat per Pireo editorial, han estat coordinats per Fernando Antonio de Carvalho Dantas, Liliana Estupiñán Achury, Rubén Martínez Dalmau i Claudia Storini.

El reconeixement dels drets de la Natura ha estat un dels avançaments que major relleu ha aconseguit en l’àmbit del Dret durant les darreres dècades. L’evolució de la consciència en la necessitat d’avançar cap a una transició ecològica en un món més sostenible ha derivat en què el reconeixement dels drets incloga éssers no humans. D’aquesta manera, l’anomenat gir biocèntric, revisa la idea que els drets només poden estar al servei de les persones.

Així, el paradigma en la relació dels éssers humans amb el món està canviant a gran velocitat. Persones a tot arreu, especialment joves, reclamen polítiques alternatives a favor de la lluita contra el canvi climàtic i d’una transició ecològica que preserve el planeta.

Els volums presentats en aquest acte reuneixen les col·laboracions de destacades persones expertes en drets de la Natura, que analitzen des del mateix concepte de ‘drets de la Natura’ als avançaments normatius i de jurisprudència que s’estan produint per tot el món a favor del seu reconeixement.

PARTICIPANTS

De la mateixa manera, en l’acte de debat i presentació participaren especialistes en aquest àmbit: Elena Martínez García, vicerectora d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat de la Universitat de València; Rubén Martínez Dalmau, professor de Dret Constitucional de la Universitat de València; Germana de Oliveira Moraes, professora de Dret Constitucional de la Universidad Federal de Ceará (Brasil); Fernando Antônio de Carvalho Dantas, professor de Teoria del Dret de la Universidad Federal de Goias (Brasil); Mª Consuelo Pons Pons, responsable de la Biblioteca depositària de Nacions Unides de la Universitat de València; Roberto Viciano, professor de Dret Constitucional de la Universitat de València i Liliana Estupiñán, professora de Règim Territorial i Dret Constitucional de la Universidad Libre de Colombia. Jaime Güemes, director del Jardí Botànic de la Universitat de València va ser el encarregat de moderar l’acte.

Imatges: