UVSostenibilitat,UVSostenibilitatUniversitat de València,Universitat de València Logo del portal

Recorda la teua petjada de carboni també en Nadals

  • 20 de desembre de 2022
Image de la noticia

Saps d'on ve l'aigua amb la qual et dutxes? i la roba que vistes? alguna vegada has pensat tot el que ha ocorregut perquè el menjar arribe al teu plat? i què hi havia en el lloc on hui resideixes? quantes vegades has reflexionat sobre l'impacte que això té en l'entorn?
El Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic de l'ONU informa de múltiples canvis en el nostre medi ambient, com l'augment del nivell de la mar, la major concentració de les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle i l'increment de la temperatura mitjana a nivell mundial.
És possible que no totes les causes estiguen sota el control de la ciutadania, però també és cert que, diàriament, podríem contribuir al fet que aquesta situació es revertisca. Pel que revelen els estudis, les nostres accions quotidianes tenen un impacte sobre l'economia i la societat, però també sobre l'ecosistema en el qual vivim i del qual formem part. Això hauríem de tindre-ho més en compte en aquelles èpoques de l'any, com el Nadal, en la qual sembla que els nostres hàbits dificulten més encara la cura de l'entorn. Per aqueix motiu, aprofitem per a compartir algunes claus que poden ajudar-te:
Busca comerç just. Saps on s'han fabricat i qui ha fabricat els productes que compres. Abans de comprar, informa't d'on s'ha fabricat el producte i en quines condicions estaven les treballadores i els treballadors que el van elaborar. El que no pagues tu, pot ser que ho pague una altra persona.
Aposta per la proximitat. Segur que és necessari comprar per internet? Cerca proposades en el comerç local i redueix la petjada de carboni.
Menja de manera equilibrada. Importa més la quantitat que la qualitat? Un menú proporcionat i amb productes de temporada sempre és la millor opció; més no sempre és millor.
Reutilitza. Uses paper reciclat per a embolicar o uses el d'altres anys? compraràs amb bosses de roba? si no és així, anima't a fer-ho. Envolta els regals amb tela, paper reciclat o materials que pugues reutilitzar posteriorment, sense necessitat de renunciar a l'estètica.
Reflexiona abans de comprar. Has pensat si consumir tant és necessari? revisa el que tens, què et fa falta, planifica la teua compra i compte fins a tres abans de fer-ho. Donar un clic és més fàcil que pensar en les conseqüències. Sigues conscient que a la teua mà, està cuidar el medi ambient.

Imatges: