UVdocència:UVdocènciaUniversitat de València Logo del portal

Acronym www.uv.es/biologia
Code SFPIE_PICS-2732612
Academic course 2023-2024
Programme Center innovation plan (PIC)
Areas of knowledge Sciences
Start date 01/10/23
End date 30/09/24
Categories
  • Visites externes
  • Iniciatives per a desenvolupar visions interdisciplinàries, col·laboració/coordinació entre docents d’àmbits diferents, etc...
  • Apropament al món professional a les aules
  • Intel·ligència artificial
Strategic lines
  • Diseño, utilización y evaluación de materiales, recursos y estrategias para la docència
  • Metodologías activas para favorecer el aprendizaje profundo de los estudiantes
  • Nuevas formulas organizativas de la docencia basadas en la coordinación del profesorado.
Introduction
  1. DISSENY I COORDINACIO DOCÈNCIA NO PRESENCIAL I AUTOAPRENENTATGE
  2. FORMACIÓ OBERTA
  3. TRANSFERIM CONEIXEMENT
  4. AULA NATURA
  5. LABORATORI VIRTUAL
  6. JORNADES D´ORIENTACIÓ
  7. JORNADES DE VALORACIÓ 500 8. TALKINN DOCENTS
  8. Talkinn docents
Objectives

  1. El curs 20-21 vam començar a treballar en les estratègies i activitats per a la docència en línia que han vingut desenvolupant els professors a les diferents assignatures. Hem recollit la informació i estem preparant una memòria de les mateixes de cara a, des del grup de treball creat a l’efecte, poder valorar-les i implementar-les de manera coordinada. Durant el curs 23-24 l’objectiu del grup de treball serà continuar amb (i) el disseny d’estratègies i activitats relacionades amb la docència i avaluació no presencial, (ii) servir de via de canalització de totes aquelles iniciatives que, relacionades amb aquesta finalitat, puguen presentar professors o grups de professors, (iii) coordinar totes les activitats dissenyades a l’objecte de maximitzar l’eficàcia pedagògica i de recursos de les mateixes, i (iv) aquelles altres que la pròpia comissió considere puguen ser efectives per al desenvolupament d’una cultura i hàbits de docència no presencial al centre. En aquest sentit, el grup de treball farà especial atenció a la incorporació dels ODS a la pràctica docent, especialment els relatius als objectius: 3 (salut i benestar), 4 (educació de qualitat), 5 (igualtat de gènere), 10 (reducció de la desigualtat), 13 (lluita contra el canvi climàtic) i 14 i 15 (fomentar la conservació i ús sostenible de la flora i fauna tant aquàtica com terrestre).

Per al desenvolupament d’aquesta acció el grup de treball proposarà a la comunitat universitària que presenten les propostes de treball que consideren oportunes i, tant aquestes com les d’iniciativa pròpia, seran treballades pel grup i els proposants de les mateixes a l’objecte d’integrar-les en una oferta d’activitats docents en línia compartida que permeta una formació en continguts i competències de qualitat. Es pretén així donar un suport institucional a les propostes de docència i avaluació en línia que, de segur, es van a tindre que dissenyar en la pràctica docent de les diferents assignatures i cursos que composen cadascun dels graus impartits al nostre centre.

  1. La Facultat organitza, al llarg de tot el curs, cicles de conferències i projeccions de cinema científic integrats com activitats docents en diferents assignatures del grau en Biologia (de primer a tercer curs) i màsters. Així mateix es fomenta i valora l’assistència lliure a conferències, obres teatrals, cinematogràfiques o d’altres tipus que puguen tenir un contingut formatiu en biologia on es desenvolupen el pensament crític i científic en general. Per aquest curs estan programades les visites al Museu Galve, el Museu de la Ciència i Dinópolis dins del Màster de Paleontologia Aplicada i visites al Museu d´Història Natural de la Universitat de València en el Grau de Biologia. La visita al Servei Central de suport a la Investigació (SCSIE) i a centres d´investigació i fundacions hospitalàries té com a objectiu fonamental la formació multidisciplinar que les mateixes poden oferir als estudiants en desenvolupar-se en espais i amb temàtiques que solen abraçar diferents àrees de coneixement biològic. Així mateix, les activitats proposades a les mateixes desenvolupen la major part de competències transversals.
  2. El treball interdisciplinar en competències que realitzem al llarg de tot el curs es veu reforçat i visualitzat mitjançant l’organització dels diferents congressos ja indicats als apartats anteriors. Durant els tres dies de durada del CIB s’ofereix als congressistes l’oportunitat de participar en les diferents activitats programades. Per una banda, hi ha una franja dedicada a la realització de Taules Rodones, a més de l’Acte Inaugural i la Conferència d’apertura, que permet debatre sobre diversos temes d’investigació biomèdica d’actualitat així com l’enfocament de temes #oblidats# en els estudis de ciències de la salut (p. ex. la investigació en els mitjans de comunicació, la investigació translacional ). També hi ha Conferències impartides per ponents de prestigi en el món de la investigació i la divulgació, que culminen amb la Conferència de Clausura de l’últim dia. A més, els estudiants de qualsevol universitat poden participar en el format de Comunicacions Orals o en la modalitat de Pòsters Científics. Durant els dies de Congrés, els assistents poden participar en una sèrie de Tallers organitzats en la seua majoria en la nostra Facultat, on els assistents aprenen tècniques i estratègies de disseny experimental claus en Biologia Molecular i Biomedicina, que han estat molt ben valorats en les darreres edicions. Per últim, de la mateixa manera que en anys anteriors, es podran.

El Comité organitzador té pensat encetar nous projectes com un cicle d´entrevistes a investigadors en diferents punts de la seua carrera investigadora, des de novels a seniors per a trasmetre als estudiants en què consisteix el treball d´un investigador i com escollir on desenvolupar la seua futura trajectòria si escullen eixe camí, les entrevistes es publicarien en el canal de youtube creat a tal efecte. La Facultat s´ha compromés a acompanyar-los en aquesta nova proposta. El Congrés Biograu possibilita la presentació pública dels treballs que, des d#una perspectiva interdisciplinària i en format pòster, comunicació oral o producció de materials audiovisuals, han fet els estudiants de primer i segon curs de Biologia, al llarg del curs. A la trobada de Joves Investigadors els estudiants de doctorat presenten, en una activitat dirigida especialment als estudiants dels primers cursos del grau, les contribucions científiques relacionades amb els seus projectes de tesi doctoral.

Des del curs 14-15, hem ampliat el treball en competències oferint la possibilitat de treballar un projecte ApS, com alternativa a l’elaboració de pòsters. Es tracta d’un projecte d’innovació educativa independent, dirigit pel professor Xavier Ponsoda, que integrem a nivell de l’anàlisi del treball en competències. Fruit d’aquest projecte ha estat l’entorn virtual de treball BioApS (https://www.uv.es/bioaps/). L’èxit del projecte fa que per aquest curs es continue amb el mateix. L’activitat dels seminaris interdisciplinars de Bioquímica i Ciències Biomèdiques consisteix en la preparació en grups, d’un treball interdisciplinari emmarcat en el context d’ una de les assignatures del curs. Amb aquesta activitat no sols pretenem fomentar el treball en competències sinó que busquem la visualització, entre estudiants i professors fins i tots d’altres graus, dels propis treballs realitzats pels estudiants. La col·laboració amb el Museu d’ història Natural té com objectiu participar en l’organització d’activitats de difusió cultural que permetran la participació dels estudiants de manera que no sols adquirisquen coneixements complementaris a la seva formació sinó també treballar en competències associades a les mateixes. Volem que la implicació dels estudiants no siga sols com participants de les accions (exposicions, jornades formatives, etc.), sinó també a nivell organitzatiu.

  1. Aula Natura recull activitats docents programades en el medi natural i que bàsicament contemplen eixides docents interdisciplinàries que possibiliten el treball tant en el medi natural com, en una segona fase, en els laboratoris del centre o institucions col·laboradores on es du a terme l’anàlisi de les mostres recollides. La programació coordinada de les mateixes entre varies assignatures permet un treball en competències seriós i acumulatiu a mes d’avantatges logístics i econòmics significatius. Aquesta activitat participa significativament en el disseny d’estratègies per a la incorporació a la docència dels ODS relatius als objectius 4 (educació de qualitat), 5 (igualtat de gènere), 10 (reducció de la desigualtat), 13 (lluita contra el canvi climàtic) i 14 i 15 (fomentar la conservació i ús sostenible de la flora i fauna aquàtica i terrestre).
  2. El laboratori virtual sorgeix com resposta estratègica al repte docent que suposa aconseguir unes pràctiques de qualitat, enfocades al treball en competències, quan es dona una escassa disponibilitat de recursos, una presencialitat insuficient als plans d’estudi i unes normatives que fan molt difícil quan no impossible manipulació d’animals per part de personal no habilitat a l’efecte com és el cas dels estudiants. D’altra banda, l’actual situació derivada de la pandèmia de la COVID-19 està impulsant de manera significativa que els professors ens interessem de manera especial per desenvolupar activitats docents no presencials moltes vegades necessitades de l’ús de laboratoris virtuals (activitat 1). Per aquets motiu pensem que aquesta activitat es vorà significativament potenciada en els propers cursos a resultes de les estratègies de docència no presencial que resulten de l’activitat 1. La disponibilitat hui en dia d’entorns virtuals d’aprenentatge pràctic fa possible minimitzar alguns dels inconvenients abans esmentats i, tot i que no es convenient substituisquen sinò més bé complementen les pràctiques presencials, la seva utilització va fent-se dia a dia més habitual. De moment estem fent servir els entorns de treball virtuals #FisioEx 9# a l’assignatura de Fisiologia Animal i #Star Genetics#, #Ugene# i #Genetics Web Lab# a l’assignatura de Genètica. Aquests laboratoris s’imparteixen al llarg del segon quadrimestre. Aquesta activitat participa per a la incorporació a la docència dels ODS, al menys, de l’objectiu 4 (educació de qualitat).
  3. Les Jornades d’orientació, adreçades als estudiants de darrers cursos, tenen per objectiu informar als mateixos de les opcions formatives de quart curs i dels diferents màsters de la Universitat així com de les eixides professionals associades als diferents graus. Aquesta activitat s’organitza en col·laboració amb els col·legis professionals d’ambientòlegs i biòlegs i centres de recerca i consta fonamentalment de taules redones i conferències amb la participació de professionals que expliquen les seues experiències.
  4. Les Jornades de valoració són el punt de trobada on estudiants i professors reflexionem sobre la pràctica docent dels graus amb l’objectiu de detectar les fortaleses i mancances del mateixos. Els resultats d’aquesta valoració es recullen en un document que posteriorment és analitzat pels professors. Per poder fer aquest anàlisi, els professors es reuneixen i analitzen les aportacions fetes a les reunions de valoració amb estudiants i altres aspectes de l’activitat acadèmica (rendiment, coordinació, programació d’activitats, etc.). L’objectiu últim d’aquestes jornades és, com no podria ser d’altra manera, obtenir dades i elaborar un informe amb recomanacions de mesures concretes per tal de millorar tant la formació en continguts i competències dels estudiants egressats com dels aspectes econòmics, docents i administratius relatius a la nostra activitat acadèmica. Estan previstes dues jornades de valoració, al final de primer (febrer de 2024) i segon quadrimestre (maig i juliol de 2024).
  5. Els Talkinn docents constitueixen una oportunitat per a definir tres espais estables de reunió del professorat de la nostra facultat. En aquesta primera edició es proposen les següents jornades: 1. Talkinn docent I : problemes en la pràctica docent del curs 22-23. Propostes per al nou curs. Setembre 2023 2. Talkinn docent II: Innovació i emocions. Febrer-Març 2024 3. Talkinn docent III: Generació de coneixement més enllà de l´aula. Juliol 2024.
Subsidy

            Enllaç entitat                                         https://www.uv.es/sfpie

            Quantitat total                                          7.000

Degrees involved
Degree in Biology
Degree in Biology
Degree in Biochemistry and Biomedical Sciences
Degree in Biochemistry and Biomedical Sciences
Degree in Biotechnology
Degree in Environmental Sciences
Master's degrees involved
Master's degree in Aquaculture
Master's Degree in Environmental Pollution, Toxicology and Health
Master's Degree in Research in Molecular and Cellular Biology and Genetics
Master’s Degree in Research in Molecular, Cellular and Genetics Biology
Master’s Degree in Basic and Applied Neurosciences
Master's Degree in Applied Palaeontology
Master's Degree in Applied Paleontology
Master's Degree in Research and Development in Biotechnology and Biomedicine
Master’s Degree in Virology
Target student body

Estimació d'alumnes per activitat segons el centre:

  • DISSENY I COORDINACIO DOCÈNCIA NO PRESENCIAL I AUTOAPRENENTATGE = 1500
  • FORMACIÓ OBERTA= 1500
  • TRANSFERIM CONEIXEMENT = 1000
  • AULA NATURA  = 900
  • LABORATORI VIRTUAL = 450
  • JORNADES D´ORIENTACIÓ = 700
  • JORNADES DE VALORACIÓ= 800
  • TALKINN DOCENTS= -
Coordination
  • QUILIS BAYARRI, INMACULADA
  • PDI-Prof. Permanent Laboral Ppl
  • Coordinador/a Curs
See card
Related structures
Faculty of Biological Sciences
Other structures
  • Museo Paleontológico de Galve
  • Dinópolis
  •  Servei Central de Suport a la Investigació Experimental #SCSIE-
  •  Empreses relacionades amb la Biologia o la Paleontologia
  • Museu d’Història Natural
PLAYLIST