UVdocència:UVdocènciaUniversitat de València Logo del portal

Acronym www.uv.es/socials
Code SFPIE_PICS-2736498
Academic course 2023-2024
Programme Center innovation plan (PIC)
Areas of knowledge Social and Legal Sciences
Start date 01/09/23
End date 30/09/24
Categories
  • Apropament al món professional a les aules
  • Millora de l'ocupabilitat
  • Afavoriment de l'emprenedoria
Strategic lines
  • Metodologies actives per a afavorir l'aprenentatge profund dels estudiants.
  • Noves formules organitzatives de la docència basades en la coordinació del professorat
  • Foment de la competència digital en l'estudiantat
Introduction
  1. Orientació professional i ocupabilitat de l’estudiantat
  2. Millora i orientació de la tasca de tutores i de tutors de pràctiques externes
  3. Talkinn: espai de conversa docent
  4. Iniciativa cooperativa per a la motivació i desenvolupament del TFG
  5. Tallers d’elaboració del TFG mitjançant  recursos digitals
  6. Supervisió pre-professional seminaris de formació de pràctiques
  7. Simulació sobre Dret Processal
  8. Aprenentatge profund en tècniques d’estudi
  9. Tallers d’expressió oral amb ús de dispositius digitals
  10. Redacció de treballs escrits de caràcter científic
Objectives
  1. Es persegueixen dos objectius: mostrar la situació actual de les eixides professionals de cada grau i proporcionar ferramentes per a la inserció laboral (tant per a la cerca d'ocupació com per a l'activitat per compte propi). La base d'aprenentatge la constitueix la participació de col·legis professionals i de treballadores i treballadors i la intervenció de formadores i formadors d'UV Ocupació. Específicament: a) Conferències i taules rodones de motivació professional van dirigides a etudiantat de primer, per als quals s'ofereixen en tots els grups en el context de l'oferta d'activitats formatives complementàries aprovada per les respectives CAT. S'organitzen amb suport dels col·legis professionals de Graduats Socials i de Polítiques i Sociologia i amb la participació de professionals. Es mostren aspectes deldesenvolupament de la professió, es coneixen els perfils professionals i les experiències de qui els desenvolupen. Es tracta que se senten motivats per a seguir els estudis, a partir de conèixer-ne la projecció social i laboral i les implicacions de l'aprenentatge més enllà de l'aula. A més, un dels objectius és facilitar experiències d'aprenentatge que podran relacionar amb els continguts i competències que seguiran veient en el grau. La finalitat és incrementar la identificació en el grau, sobretot per a estudiantat que hi ha accedit en segona o tercera opció. Es realitzen sessions diferents per a alumnat de matí i vesprada; b) Tallers d'inserció laboral per a estudiantat de quart de tots els graus. Es realitzen perquè estudiantat que finalitza el grau conega la situació de les eixides professionals de cada grau i tinga ferramentes per a la inserció laboral. Es fan dos tallers en cada grau, en horari diferent, impartits per professionals que miren de transmetre un coneixement directe i ampli de la situació i possibilitats actuals del mercat de treball; c) Trobada amb egressades i egressats. Es pretén oferir una connexió amb una perspectiva directa sobre el que suposa la inserció laboral recent i les aportacions específiques que, per a la mateixa, provenen de cadascun els graus. L'objectiu és complementar les altres dues activitats amb una tercera, realitzada des d'un plantejament de major proximitat i més directe, quant al punt de vista dels ponents. Es realitzaran dues sessions, en diferent franja horària, per a cada grau; d) Jornada d'eixides professionals per a estudiantat de tercer curs del Grau en Relacions Laborals i Recursos Humans. A tenir present que s'ha indicat la data de gener per a els tallers d'inserció i les jornades amb egressades i egressasts. En desembre de 2023 està prevista la realització de les sessions de motivació professional i en maig de 2024 les jornades sobre eixides professionals.
  2. La finalitat és millorar la tutoria i orientació acadèmica de l'estudiantat i afavorir-la mitjaçant millores en les matèries de pràctiques impartides als graus del Centre. Es tracta d'afavorir la revisió conjunta de les pràctiques, l'elaboració d'orientacions útils per a la tutoria acadèmica i professional. S'aborden temàtiques referides a supervisió, coordinació entre tutores/es i problemes d'inserció de l'estudiantat de pràctiques. Un objectiu clau és afavorir la revisió conjunta de processos i elaborar orientacions per a la millora de la tutoria. Per això es realitza una taula amb tutores i tutors de pràctiques i amb participació d'estudiantat. Una fita que es persegueix és generar el marc per a una reflexió crítica sobre les pràctiques externes i el seu desenvolupament com a matèria, en relació añls resultats d'aprenentatge i les competències formatives previstes en cada títol. A tot plegat cal afegir que es realitza un reconeixement a la feina desenvolupada pels tutors i tutores d'institucions i empreses
  3. Es tracta d'oferir un espai per a l'aprenantatge col·laboratiu entre docents, sobre la base de les activitats que realitzen en els tres àmbits proposats: 1) Foment de tècniques de participació activa de l'estudiantat a l#aula; 2) Ús de dispositius i tecnologies digitals com a recurs docents; i 3) Noves tecnologies en l#orientació per a la redacció i elaboració de TFG. Tot i que s'ha indicat una data d'octubre, serà la que correspon a la primera sessió. L'activitat es desenvoluparà amb una sessió per àmbit. Les dues darreres es faran en gener i a finals de juny de 2024.
  4. Es pretén que l#estudiantat que acabe de triar tutor/a de pràctiques puguen conèixer directament a través d#estudiantat ja egressat la metodologia i problemàtica que comporta l#elaboració del TFG. Un aprenentatge realitzat de forma cooperativa a través de la dinamització de la pròpia jornada
  5. Tallers de redacció del treball fi de grau, per a estudiantat de 4t curs. Dirigits a l#aprenentatge mitjançant la revisió col·laborativa i les competències digitals en la recerca basada en xarxes socials acadèmiques i bases de dades. S#incorporaran continguts sobre estructura del TFG i procés de composició textual, amb especial consideració del tractament bibliogràfic mitjançant software de gestió (Mendeley) i redacció (Evernote) i a xarxes acadèmiques (Academia-edu, ResearchGate), a més de bases de dades acadèmiques com Scopus i Google Academic i -en el cas de Relacions Laborals i Recursos Humans- altres especifiques en matèria jurídica. L#objectiu és millorar la capacitat de recerca i redacció del TFG. Es realitzarà un taller de dues sessions, amb un màxim de 40-50 estudiants.
  6. L'activitat té com a objectiu millorar el desenvolupament i organització de les pràctiques externes del grau en Treball Social. Es un espai formatiu previ a la incorporació de l#estudiantat als centres de pràctiques, en el qual el professorat que tutoritza les pràctiques amb col·laboració de professionals tutors/es de centres de pràctiques i especialistes puguen transmetre a l#estudiantat de segon i quart curs el sentit, metodologia i qüestions deontològiques de les pràctiques en el camp del Treball Social. A més, es realitza un seminari de supervisió preprofessional dirigit específicament a estudiantat de quart, que consta de 6 sessions (3 per als grups de matí i 3 per als grups de vesprada). La primera sessió serà de tres hores. Les sessions 2ª i 3ª tant el grup de matí com el de la vesprada es subdividirà en 5 i cada subgrup comptarà amb una sessió de 2 hores. El total d'hores impartides serà de 46.
  7. L'objectiu és assolir, mitjançant la simulació, un aprenentatge profund d'habilitats i destreses vinculades a la participació en judicis laborals. Es realitzaran tres sessions amb especialistes en Dret Processal vinculades a les assignatures de Dret de la Seguretat Social I i II. Es comptarà, a més, amb la col·laboració del Col·legi de Graduats Socials (COGRASOVA)
  8. Aquest taller està dirigit a oferir ferramentes que faciliten la comprensió de continguts i el seu estudi posant especial atenció en desenvolupar competències que faciliten el treball grupal. En aquest taller i vinculat a la promoció de l#atenció a l#aula s#abordarà l#ús responsable dels dispositius mòbils a l#aula i dels continguts científics disponibles en webs online. Es realitzaran tants tallers com grups tinga cada assignatura, en cada grau.
  9. Aquest taller està dirigit a millorar la capacitat de presentació oral de treballs en el context universitari mitjançant plataformes virtuals de treball col·laboratiu. Es realitzaran cinc tallers (un en cada grup), amb dues sessions.
  10. Aquest taller està dirigit a millorar la capacitat de redacció de treballs en el context universitari mitjançant ferramentes digitals. Es realitzaran cinc tallers (un en cada grup), amb dues sessions.
Subsidy

            Enllaç entitat                                        https://www.uv.es/sfpie

            Quantitat total                                       7.000

Degrees involved
Degree in Labour Relations and Human Resources
Degree in Social Work
Degree in Sociology
Degree in Sociology + Political Sciences and Public Administration
Target student body

Estimación de alumnos por actividad según el centro/ Estimació d'alumnes per activitat segons el centre:

  • Orientació professional i ocupabilitat de l’estudiantat = 600
  • Millora i orientació de la tasca de tutores i de tutors de pràctiques externes = 600
  • Talkinn: espai de conversa docent = -
  • Iniciativa cooperativa per a la motivació i desenvolupament del TFG = 600
  • Tallers d’elaboració del TFG mitjançant  recursos digitals = 600
  • Supervisió pre-professional seminaris de formació de pràctiques = 480
  • Simulació sobre Dret Processal =240
  • Aprenentatge profund en tècniques d’estudi = 600
  • Tallers d’expressió oral amb ús de dispositius digitals = 600
  • Redacció de treballs escrits de caràcter científic = 600
Coordination
  • MONCUSI FERRE, ALBERT
  • PDI-Titular d'Universitat
See card
Related structures
Faculty of Social Sciences
Other structures

Col·legi de Graduats Socials (COGRASOVA)

PLAYLIST