Universitt d'Estiu de GandiaUniversitat de València Logo del portal

39 edició, juliol de 2022

  • May 15th, 2023
Image de la noticia

La 39 edició de la Universitat d'Estiu de Gandia es va celebrar entre el 18 i el 22 de juliol de 2022 sota el lema "En la cruïlla de l'avenir", una edició que venia marcada per la recuperació de la presencialitat.

Un total de 13 seminaris conformaren l'oferta d'aquesta edició que se celebrà durant la tercera setmana de juliol al Centre Internacional de Gandia. 

Com és habitual, l'oferta acadèmica es completava amb una programació cultural i lúdica oberta a la ciutadania en general. En aquest sentit, es va recuperar l'esquema habitual i les conferències i els espectacles van tornar a la Casa de la Marquesa.

Aquesta nova edició de la Universitat d'Estiu torna marcada per la recuperació de la presencialitat després de dues edicions amb les restriccions pròpies de la pandèmia de la COVID.

En la presentació d'aquesta 39 edició la directora de la UEG, Carme Melo, afirmava que "la humanitat travessa temps convulsos i incerts. A penes començàvem a normalitzar una pandèmia, quan Europa es convertí en l’escenari d’una guerra que escala ràpidament a nivell internacional, evocant el conflicte nuclear i la política dels blocs de la Guerra Freda. L’esperit del moment ens enfronta, a força de virus, bombes i escassetat energètica, amb la vulnerabilitat de l’espècie humana, les ecodependències que ens condicionen i la fragilitat dels nostres artefactes sociotècnics".

Es parava atenció al fet que en els temps actuals els sistemes de provisions de necessitats de la civilització industrial han estat configurats a partir d’un model extractivista  que ha anat trencant la barrera de la biodiversitat i ha generat tot un entramat global de relacions de dependència, subordinació i poder. "El capitalisme de guerra, els conflictes pels recursos i l’energia, el ressorgir dels totalitarismes i  l’augment de les desigualtats ens estan fent despertar bruscament del somni negacionista de l’abundància. I aleshores ens adonem que estem en una cruïlla: podem seguir pel mateix carril, en la mateixa direcció, confiant en que més i més fort i més ràpid serà sempre millor, o podem recórrer les galeries de la història a la recerca d’espais, relacions i pràctiques que prefiguren un mosaic d’altres futurs", afirmava Carme Melo en la presentació.

En aquest contexts, la 39 edició de la Universitat d’Estiu de Gandia  llançava el repte d’imaginar el present com un encreuament de camins que poden conduir al col·lapse improvisat o a la construcció conscient de societats basades en altres paràmetres. "El camí que escollim en aquesta bifurcació de trajectòries que és l’ara determinarà els colors de l’avenir", concloïa.

Links: