Logo de la Universitat de València Logo Facultat de Ciències de l'Activitat Física i l'Esport Logo del portal

Els carrils bicis segregats de València han incrementat l’ús de la bicicleta, especialment en dones, entre 2018 i 2022

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 28 de febrer de 2025
D’esquerra a dreta: Laura Antón, José Devís, Maite Pellicer, Luis Millán, Miquel Pans i Israel Villarrasa.
D’esquerra a dreta: Laura Antón, José Devís, Maite Pellicer, Luis Millán, Miquel Pans i Israel Villarrasa.

Un estudi de la Facultat de Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport (FCAFE) ha mostrat que a València l’ús de la bicicleta s’ha incrementat notablement entre 2018 i 2022 –en alguns trams fins a cinc vegades– i que percentualment la pujada ha sigut major en les dones que en els homes, en una proporció de 2,44 vegades més d’ús de les noves viesen elles que en ells. El treball, publicat en la revista Research in Transportation Economics, s’ha fet amb la col·laboració de la coneguda aplicació STRAVA, que incorpora eines de monitoratge de l’activitat física en ciclisme o senderisme.

L’increment de l’activitat ciclista a València durant aquest període s’ha analitzat partint de la xarxa de carrils bici existents en 2018, 442 trams, i els nous que s’han construït entre aquesta data i 2022, un total de 33. Així, en 2018 es van estimar una mitjana de 12,5 persones per segment i per dia, que en 2022 passaren a ser 25,9, més del doble.

Sobre com han influït els nous trams de carril bici segregats del trànsit motoritzat en l´ús de la bicicleta per gènere, es constata un increment de l’ús per part de les dones al centre de la ciutat, als Jardins del riu Túria (eix oest-est de la ciutat), així com a la façana marítima (part est). En xifres, aquest increment suposa un ús fins a cinc vegades major en alguntram, mentre queen 21 dels 33 nous trams segregats l’any 2022 la mitjana està per damunt del pic d’ús en 2018.

Maite Pellicer-Chenoll, autora principal de l’estudi i investigadora de la FCAFE, explica: “Els resultats mostren que la construcció de carrils bici segregats no només augmenta l’ús general de la bicicleta, sinó que redueix significativament la bretxa de gènere en la mobilitat ciclista urbana. Això demostra que invertir en infraestructura ciclista segura és un punt clau per a fomentar ciutats més inclusives i sostenibles”.

Per la seua banda, Miquel Pans, coautor de l’estudi i també investigador de la FCAFE, destaca que València “és un referent de mobilitat sostenible gràcies a la seua aposta per la infraestructura ciclista. I, sincerament, ens agradaria que no es donaren passos enrere. L’evidència que hem recopilat indica que aquests canvis no només beneficien el transport actiu i la salut, sinó que també promouen l’equitat de gènere en animar més dones a utilitzar la bicicleta com a mitjà de transport quotidià”.

Aquest treball ha comptat amb el suport de la Generalitat Valenciana [GVPROMETEO2021-026] dins del projecte Transport sostenible a València: anàlisi socioambiental, urbanística i de salut del servei ‘Valenbisi’ i amb la col·laboració de l’aplicació STRAVA i la Generalitat Valenciana a través de la Càtedra de Dona i Esport.

 
 
Referència article: Maite Pellicer-Chenoll et al. «Effects of building cycling infrastructure on bicycle use: Differences by gender through a longitudinal natural experiment study». Research in Transportation Economics. Volume 110,2025,101531. ISSN 0739-8859. Doi https://doi.org/10.1016/j.retrec.2025.101531