Logo de la Universitat de València Logo Facultat de Ciències Biològiques Logo del portal

El Memorial Peregrí Casanova analitza l’impacte de la megafauna extinta en les xarxes ecològiques

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 26 de febrer de 2024

Pedro Jordano, investigador de l’Estació Biològica de Doñana (CSIC) i professor de la Universitat de Sevilla, farà una conferència sobre l’impacte de la megafauna extinta en les xarxes ecològiques, en el marc del XIII Memorial Peregrí Casanova de Biodiversitat i Biologia Evolutiva. La xarrada, “Megafauna en las redes ecológicas: el fantasma de las interacciones extintas”, serà dimecres 28 de febrer a les 13 hores en la sala Charles Darwin del campus de Burjassot-Paterna de la Universitat de València.

Jordano explicarà el paper i l’eficiència dels herbívors de la megafauna del Pleistocé, ara extints, per a la dispersió de les plantes. Descriurà els enfocaments recents per a usar al·lometries morfològiques i ecofisiològiques per a estimar característiques quantitatives i qualitatives dels serveis de dispersió de llavors probablement proporcionats per aquesta megafauna extinta. L’al·lometria és la relació de creixement entre parts homòlogues de dos organismes o d’un mateix organisme en diferents edats.

Amb el XIII Memorial Peregrí Casanova es ret homenatge a qui va ser catedràtic de la Universitat de València i va exercir la docència durant més de 40 anys a la institució. Tingué una gran influència en la difusió de l’evolucionisme a València i el 1909 va participar de manera destacada a l’homenatge que l’estudiantat de medicina va rendir a Darwin en l’aniversari de la seua mort.

La conferència ha estat organitzada conjuntament per la Facultat de Ciències Biològiques, l’Institut Universitari Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva, i la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+I) de la Universitat de València. També hi col·laboren el Ministeri de Ciència i Innovació i FECYT (Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia).