UVCulturaUV Logo del portal

KILLING THE WORLD

Fotografía © Ricardo Arduengo

Centre Cultural La Nau, Claustre

Fotografía © Ricardo Arduengo
 
 
 
 
 
 
 
 
Organitza:
 
 
Centre Cultural La Nau de la Universitat de València
Photon Festival
 
Patrocina:
 
Fundación Cañada Blanch
 
Col·labora:
 
 
 
EMT València
Metro València
TURIA Märzen 
 
Comissariat:
 
 
Tania Castro
 
 
Participants:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Caroline Power
Ricardo Arduengo
Xaume Olleros
Kerstin Langenberger
Patricia de Melo Moreira / AFP
Georgina Goodwin
Nina Berman
Luc Forsyth
Ed Kashi
Matilde Gattoni
 
 
 
 
 
El canvi climàtic és un dels majors desafiaments del nostre temps i representa una pressió addicional per a les nostres societats i el medi ambient. Des de pautes meteorològiques canviants, que amenacen la producció d'aliments, fins a l'augment del nivell del mar, que incrementa el risc d'inundacions catastròfiques, els efectes del canvi climàtic són d'abast mundial i d'una escala sense precedents.
 
El Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) que va ser creat per l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) i el Programa de les Nacions Unides per al Medi ambient (PNUMA) amb l'objectiu de proporcionar una font objectiva d'informació científica va concloure l'any 2013 que el canvi climàtic és real i que les activitats humanes en són les principals causants.
 
El 2017 va resultar, en termes climàtics, un any de desastres i fenòmens extrems. L'estiu va ser un dels més calorosos des que n’hi ha dades i es va batre el rècord de major temperatura registrada mai: els 47,3 graus centígrads que van patir el 19 de juliol a Montoro (Còrdova) (l'anterior registre més extrem s’havia donat el 1994 a Múrcia, amb 47,2 graus). No va ser l'únic dia asfixiant, ni Espanya l'únic país a batre les seues marques. Austràlia, especialment Sydney i Brisbane, va arribar a temperatures inusualment altes. També Califòrnia, als Estats Units. D'altra banda, a la fi de desembre, els Estats Units i el Canadà es van congelar fins a extrems mai vists. Una feroç onada de fred a l'Àrtic va fer descendir el termòmetre a Minnesota fins als -42 graus.
 
A hores d'ara quasi tots els experts coincideixen que tots aquests fenòmens, inclosos tres huracans de màxima categoria, es deuen al canvi climàtic.
 
Podem creure que aquests canvis no ens afectaran, que no n’hi haurà per a tant, però la brutal realitat del que hem fet i estem fent al planeta ja ens ha agafat. Ciutat del Cap, a Sud-àfrica, la segona urbs més gran del país sud-africà, amb quatre milions d'habitants, va desfermar l'alarma quan va anunciar al febrer d'enguany que es troba a pocs mesos de convertir-se en la primera ciutat del món sense aigua corrent per al subministrament diari de la població. La ciutat ja fa mesos que està en el compte enrere per al dia zero. Quatre milions d'habitants es proveiran d'aigua per mitjà de 180 camions cisterna amb un límit de 25 litres diaris. Una quantitat ínfima, si es té en compte que només una dutxa de 2 minuts consumeix 20 litres i que se’n necessiten 5 més per a alimentar-se.
 
 
 
 
 
© Matilde Gattoni
 
 
 
 
 
Tota la informació del Photon Festival ací

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers amb fins tècnics , d'anàlisi del trànsit per facilitar la inserció de continguts en xarxes socials a petició de l'usuari . Si continua navegant , considerem que accepta el seu ús . Per a més informació consulte la nostrapolítica cookies