càtedres institucionalsUniversitat de València Logo del portal

Constitució de la Càtedra d'Economia del Bé Comú de la Universitat de València

  • 16 de juny de 2017
Catedra EBC

El divendres 16 de juny s'ha signat el conveni corresponent a la Càtedra d'Economia del Bé Comú [CatEBC] de la Universitat de València, finançada per la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball de la Generalitat Valenciana, per part del Conseller Rafael Climent i el Rector Esteban Morcillo. A l'acte de signatura han assistit també el Vicerector d’Internacionalització i Cooperació de la Universitat de València Guillermo Palao, el Director General d'Economia, Emprenedoria i Cooperativisme Francisco Álvarez, el Subdirector General d'Economia Vicent Monfort, la Vicedegana d'Empleabilitat i Dinamització de la Facultat d'Economia Elvira Cerver i el Catedràtic del Departament de Direcció d'Empreses Joan Ramon Sanchis.

Amb aquesta càtedra es crea un instrument acadèmic específic i diferenciat dedicat a la difusió del model de l'Economia del Bé Comú des de l'àmbit universitari. La cátedra tindrà com a propòsit desenvolupar i potenciar l'Economia del Bé Comú en la Comunitat Valenciana a través de la realització de diferents activitats de difusió, formació i investigació. La CatEBC treballarà en col·laboració amb l'Associació Valenciana per al foment de l'Economia del Bé Comú, organització sense ànim de lucre que agrupa a professionals i seguidors de l’EBC en la Comunitat Valenciana i que recentment va signar un conveni de col·laboració amb la Universitat de València.

L'objectiu general de la Càtedra és el de difondre els principis i valors de l’EBC, primant l’interés general i el bé comú sobre els interessos particulars, i la persona i el treball sobre el capital i els diners. A través del debat, la discussió, la investigació i la formació es pretén oferir una visió crítica de l'economia, oferint alternatives sostenibles als problemes de la societat valenciana. També es potenciarà la constitució i el desenvolupament de les organitzacions de l’EBC, apostant per empreses socialment responsables i ètiques, en especial les cooperatives i organitzacions de l'Economia Social i Solidària.

Entre les activitats formatives s'inclourà la realització de cursos de formació dirigits a empreses valencianes que desitgen iniciar-se en l’EBC i implantar el Balanç del Bé Comú, cursos de Postgrau de la UV sobre EBC dirigits a la comunitat universitària i al públic en general i altres activitats formatives com tallers, jornades i seminaris en matèria d’EBC. També es planteja desenvolupar un Projecte d’Innovació Docent amb la finalitat d'implantar el model de l’EBC i els seus principis i valors en la programació docent dels ensenyaments universitaris i no universitaris (Batxillerat, Secundària, Cicles formatius i Primària).

Pel que fa a les activitats investigadores, en aquestes s'inclourà la realització de projectes d’investigació sobre l’EBC, contractes en matèria d'assessorament empresarial per a empreses que desitgen implantar l'EBC i estudis i informes proposats per la Direcció General d'Economia, Emprenedoria i Cooperativisme en matèria d’EBC.

Finalment, entre les activitats divulgatives s'inclouen la celebració de seminaris, jornades i tallers en matèria d'EBC dirigits a la comunitat universitària i al públic en general, a més de l'edició de publicacions (llibres, revistes, etc.) en matèria d'EBC i la convocatòria de beques i premis dirigits a estudiants universitaris.