
S'ha signat el conveni de col·laboració entre la Conselleria d'Educació, Cultura i Esports de la Generalitat Valenciana i la Universitat de València per la creació d'aquesta càtedra institucional.
En l’àmbit d’aquest conveni es desenvoluparan una sèrie d’activitats formatives, culturals, d’investigació, de divulgació i d’extensió universitària orientades al coneixement i la difusió de la música i la dansa tradicional i d’arrel valenciana. La finalitat de les activitats d’aquesta càtedra és posar-les al servei de la comunitat científica i del conjunt dels valencians i les valencianes com a part integrant del seu patrimoni cultural immaterial.
La direcció de la Càtedra es troba a càrrec dels doctors Enric Olivares i Sergi Doménech, ambdós del Departament d’Història de l’Art de la Universitat de València.
La música i la dansa són dos elements fonamentals de la cultura i tradició del nostre territori. La música crea els ritmes que guien els moviments de la dansa, i a la vegada la dansa dóna vida als sons i a les melodies. Juntament amb altres expressions populars festives es poden definir com una herència patrimonial rica, diversa i viva que reflecteix de manera indiscutible la nostra història i la nostra identitat com a valencians.
És per això que la Càtedra de Música i Dansa Tradicional vol ser una eina d’estudi i difusió per a la comunitat universitària i per a la societat en general d’aquest patrimoni immaterial per tal de proporcionar un millor coneixement del que ha estat el seu passat, comprendre quin és el seu present i potenciar el seu futur en col·laboració amb totes les parts implicades.
El seu estudi pot convertir-se en una part fonamental de la formació integral del ser universitari, però també en una ferramenta per a transformar la societat, contribuint a la creació d’una comunitat més lliure i diversa, que promou la participació oberta i el pensament crític, que fomenta la curiositat i l’aprenentatge constant, en qualsevol etapa de vida.

Fotografia publicada en el compte de Twitter d'Enric Olivares.