càtedres institucionalsUniversitat de València Logo del portal

Juan Carlos Dalmau, de la Càtedra de Tributació Autonòmica, escriu sobre la fal·làcia dels "dies sense IVA"

  • 22 de febrer de 2022
Imatge d'un centre comercial

[Ressenya d'article d'opinió]

Juan Carlos Dalmau és professor del departament d'Economia Aplicada de la Universitat de València i membre de la Càtedra de Tributació Autonòmica de la Universitat de València.

En el seu últim article d'opinió publicat en el Levante, titulat "La fal·làcia dels dies sense IVA", Juan Carlos Dalmau presenta la dicotomia entre la importància que tenen els impostos per al finançament dels serveis públics i el rebuig natural al pagament d'aquests.

Aquest rebuig intuïtiu condueix a un afebliment en la consciència fiscal, que és aprofitat per polítics i empreses per a afavorir els seus interessos polítics i comercials, respectivament. En l'àmbit polític és freqüent promoure rebaixes fiscals per a captar vots de la ciutadania, mentre que en l'àmbit comercial són freqüents les campanyes publicitàries com les de "els dies sense IVA", en les quals es fan creure als clients que no paguen l'IVA dels productes. L'autor presenta aquesta fal·làcia i explica com la mateixa soscava encara més la consciència fiscal dels contribuents, així com també genera una gran pèrdua neta social en perjudicar a tots els ciutadans.

Com a conclusió, Juan Carlos afirma que campanyes com les de "els dies sense IVA" només acreixen la il·lusió fiscal. Per això, són necessàries iniciatives que milloren les actituds i els comportaments dels contribuents enfront del pagament dels impostos, per a això serà necessària la participació de les institucions públiques i de tots els ciutadans