càtedres institucionalsUniversitat de València Logo del portal

La Universitat renova el conveni per a finançar la Càtedra Institucional de Mediació amb la Generalitat Valenciana

  • Unitat Web i Màrqueting
  • 25 de gener de 2023
 

La rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, i la Consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, han signat la renovació del conveni per a finançar la Càtedra Institucional de la Cultura de la Mediació de la UV; que comprén les activitats que generen la cultura de la mediació dins de la institució universitària i la fomenten com a mètode de solució de conflictes en la societat.

La càtedra, que es va constituir en 2021 i que es renova per un any més, s'encarrega d'organitzar activitats d'investigació que permeten fomentar i millorar l'accés de la ciutadania als mecanismes alternatius de resolució de conflictes, que contribuïsquen a la seua desjudicialització; activitats d'informació dirigides a la comunitat universitària per a la resolució de conflictes; actuacions formatives; actuacions de difusió i divulgació. Per a això, la Conselleria aportarà un màxim de 30.000 €.

Aquest acord consolida el lideratge de la Comunitat Valenciana en la implantació d'aquesta modalitat de justícia alternativa que, només en els últims dos anys, ha assumit més de 1.500 assumptes que, en cas d'haver arribat als tribunals, haurien costat al voltant dels 1,9 milions d'euros.

D'aquesta manera, la Càtedra s'encarrega de dur a terme accions formatives i d'investigació sobre aquest mètode alternatiu de resolució de conflictes, que redueix a 1.833 € el cost mitjà de resolució d'un conflicte enfront dels 8.015 d'un procés judicial ordinari; a més d'exhortar el temps des dels 510 dies de mitjana a menys de 90.

Enfront d'una cultura del litigi que ens ha acompanyat segles d'història jurídica, emergeix la institució mediadora com un gran model de pacificació social adaptable a tota mena de conflicte que, a més, permet treballar els valors necessaris per a la societat que vivim: disminuir el conflicte social, la capacitat d'assumir responsabilitat dels actes propis, així com el foment de la igualtat i la solidaritat entre les persones.

A la signatura de l'acord també van assistir Mª Elena Olmos, secretària general de la UV; Juan Vicente Climent, gerent de la UV; José García Añón, director general de Reformes Democràtiques i Accés a la Justícia; Ángeles Solanes, vicerectora de Formació Permanent, Transformació Docent i Ocupació; i Rosa Donat, vicerectora d’Innovació i Transferència.