University of Valencia logo Logo Department of Chemical Engineering Logo del portal

El grup CALAGUA-UV participa en un projecte finançat per la AVI per a identificar i eliminar els microplàstics de les aigües residuals

  • January 16th, 2020
El grup CALAGUA-UV participa en un projecte finançat per la AVI per a identificar i eliminar els microplàstics de les aigües residuals

El grup d'investigació CALAGUA-UV, del Departament d'Enginyeria Química de la Universitat de València, participa en el projecte MICROPLAST, que té com a objectiu el desenvolupament de nous sistemes de tractament per a eliminar els microplàstics presents en efluents de depuradores d'aigües residuals. A més, el projecte pretén desenvolupar una metodologia estandarditzada per a quantificar la presència d'aquestes partícules tant en aigües residuals urbanes com industrials.

Al costat del grup d'investigació de la Universitat, formen part del Consorci l'Institut Tecnològic del Plàstic, AIMPLAS, líder del projecte, i Aigües de València. La iniciativa és finançada per la Agència Valenciana de la Innovació (AVI) que, entre 2019 i 2020, aportarà a aquest consorci més de 430.000 euros de finançament en el marc del seu programa d'ajuda a projectes estratègics en cooperació.

El projecte respon a la creixent preocupació social per la presència en el medi ambient de partícules de materials plàstics la grandària dels quals és inferior als 5 mil·límetres i que es coneixen com “microplàstics”. Atés que les depuradores d'aigües residuals constitueixen una “barrera” a l'entrada de microplàstics en el mitjà aquàtic, l'estudi de tecnologies que incrementen la seua retenció, com ara membranes d'ultrafiltració o filtres d'arena, resulten de gran interés.

MICROPLAST és un dels sis projectes que han sigut concedits per la AVI en 2019 en la convocatòria de projectes estratègics en col·laboració. Es tracta d'iniciatives d'I+D+i de gran impacte, el pressupost del qual supera els 500.000 euros, i en les quals col·laboren múltiples agents del sistema valencià d'innovació. De fet, els consorcis que rebran l'estímul de la AVI en aquesta última edició sumen un total de 31 socis.