University of Valencia logo Logo Department of Chemical Engineering Logo del portal

Lectura de la Tesi Doctoral “Using ultrafiltration membrane technology for resource recovery from municipal wastewater: evaluation of direct membrane filtration, anaerobic membrane bioreactor, and tertiary membrane filtration” de Antonio L. Jiménez

  • March 11st, 2024
Image de la noticia

Antonio L. Jiménez Benítez, estudiant del Programa de Doctorat en Enginyeria Química, Ambiental i de Processos, va defendre la seua tesi doctoral el passat 6 de febrer.

La tesi doctoral titulada “Using ultrafiltration membrane technology for resource recovery from municipal wastewater: evaluation of direct membrane filtration, anaerobic membrane bioreactor, and tertiary membrane filtration” ha sigut dirigida pels professors Aurora Seco Torrecillas i Ángel Robles Martínez, i realitzada en el grup d'investigació CALAGUA Unitat Mixta UV-UPV, adscrit al Departament d'Enginyeria Química.

En esta tesi, Antonio Jiménez ha analitzat la viabilitat tècnica, econòmica i ambiental de la introducció de la tecnologia de membranes d'ultrafiltració en els tractaments d'aigües residuals, els avantatges de la seua combinació amb els tractaments anaerobis i el seu potencial per a incorporar els principis de l'Economia Circular als processos de depuració i recuperació de recursos de les aigües.

Els resultats de la tesi mostren el paper que les aigües residuals poden tindre a l'hora d'actuar com a fonts fiables de nutrients, energia i aigua regenerada en un context d'escassetat i canvi climàtic. Per tant, és necessari introduir tecnologies en els processos actuals de tractament capaços d'aprofitar tot el potencial que presenten estes aigües.

Les anàlisis ambientals i econòmiques realitzats a partir de les metodologies d'anàlisis de cicle de vida i anàlisi de cicle de costos indiquen que la tecnologia combinada d'ultrafiltració i tractament anaerobi coneguda com a bioreactors anaerobis de membrana presenta uns rendiments de depuració elevats, reduïts impactes ambientals i costos competitius. Per tant, l'adopció d'esta tecnologia presenta uns beneficis significatius que permetrien millorar la sostenibilitat dels tractaments convencionals.

Per tant, entre les diferents alternatives basades en membranes d'ultrafiltració, la tesi conclou que el bioreactor anaerobi de membranes presenta unes característiques que el convertixen en una aposta per la sostenibilitat dels tractaments de depuració i la recuperació de recursos de les aigües residuals.