University of Valencia logo Logo Department of Chemical Engineering Logo del portal

L’AVI CONCEDIX AL GRUP CALAGUA UN PROJECTE PER A VALORAR RESIDUS PLÀSTICS BIODEGRADABLES EN DEPURADORES (VALPLAST)

  • December 14th, 2023
L’AVI CONCEDIX AL GRUP CALAGUA UN PROJECTE PER A VALORAR RESIDUS PLÀSTICS BIODEGRADABLES EN DEPURADORES (VALPLAST)

L’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) ha concedit el Projecte Estratègic en Cooperació “Valorització de bioplàstics mitjançant codigestió anaeròbia en estacions depuradores d'aigües residuals- VALPLAST” (INNEST/2023/198), al grup CALAGUA-UV.

En el projecte participen investigadors del grup CALAGUA del Departament d'Enginyeria Química de la Universitat de València (IQ-UV) i de l'Institut Universitari d'Investigació d'Enginyeria de l'Aigua i Medi Ambient (IIAMA-UPV), juntament amb AIMPLAS i les empreses Global Omnium i Fych Technologies.

L'objectiu principal del projecte VALPLAST és la valorització de residus plàstics biodegradables mitjançant la codigestió anaeròbia amb llots de depuradora. Això permetrà obtindre un corrent de biogàs a emprar com a vector energètic i un digestato que serà compostat per a garantir el seu ús segur en agricultura.

Per a això, s'estudiarà la degradació de diversos bioplàstics en condicions anaeròbies, tant en digestors mesòfils a escala laboratori com en digestors de depuradores reals. En els casos en què la biodegradabilitat resulte baixa, s'avaluaran diferents pretractaments amb l'objectiu d'augmentar potencialment la biodegradabilitat dels plàstics. A més, s'investigarà el possible impacte que els additius utilitzats en la síntesi dels plàstics puguen tindre tant en el procés de tractament anaerobi com en la qualitat posterior dels fangs digerits, a l'ésser la seua principal aplicació l'aprofitament agrícola.

La principal innovació del projecte és el canvi de concepte dels bioplàstics com un residu a gestionar a un recurs que permet la seua valorització en energia verda.

Este projecte està cofinançat per la Unió Europea a través del Programa Operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Comunitat Valenciana 2021-2027.