Logo de la Universitat de València Logo del portal

  • Rector Peset

'Placebo: Present knowledge and historical aspects'

Robert Jütte

Data: 6 de de març de 2019 de 13:00 a 15:00. Dimecres.

 

Lloc de realització: Sala Darwin. Facultat de Farmàcia. Campus Burjassot.

 
Descripció:

Robert Jütte (Universitat d'Stuttgart)

Al voltant de 1750 el terme "placebo" es va convertir en part del llenguatge mèdic. En la majoria dels casos, els metges de finals del segle XVIII no administraven placebos "purs", sinó que recorrien a qualsevol tipus de remei que consideraven medicaments simples, febles o en conjunt ineficaços, o que no causaren efectes nocius. Investigacions recents suggereixen que l'expectativa del pacient és una part integral de l'efecte placebo. Molts estudis han demostrat que certa expectativa d'alleugeriment del dolor és suficient per reduir-ne l'experiència. El que és rellevant de l'efecte placebo és que ja en el passat els erudits, no només els metges, sabien o tenien, almenys, el pressentiment que aquest fenomen es devia a una sensació de certesa, a una expectativa optimista, de que un tractament seria eficaç. No obstant això, hagué de passar molt de temps abans que els metges reconegueren que la imaginació era d'importància cabdal en el tractament dels pacients.

Aquesta conferència aborda no només la història fascinant del "potent placebo" (H. K. Beecher) sinó que també fa referència a investigacions experimentals recents i estudis clínics. També versa sobre recomanacions i pautes sobre com els metges i altres professions sanitàries poden utilitzar l'efecte placebo, obtenint així millors resultats de tractament i, al mateix temps, evitant l'anomenat efecte nocebo.

Breu biografia del conferenciant

Robert Jutte, nascut el 1954, és actualment director de l'Institut d'Història de la Medicina de la Fundació Robert Bosch i Professor Adjunt d'Història a la Universitat de Stuttgart. Ha estat professor visitant a les universitats d'Innsbruck (Àustria) i Zuric (Suïssa). Va rebre el "Doctor de Lletres Hebrees / Doctor of Hebrew Letters" honoris causa el 2018. El professor Jütte és especialista en la història social de la medicina i és autor o editor de més de 35 llibres, alguns traduïts a l'anglès i a altres idiomes, entre ells una història de l'anticoncepció i una història dels cinc sentits. La seua publicació més recent és un llibre sobre la història del cos jueu. A més, és editor de la revista mèdica-històrica Medizin, Gesellschaft und Geschichte (Medicina, Societat i Història) i coeditor de la revista d'història jueva Aschkenas. També és vicepresident del comitè directiu del Consell Científic de l'Associació Mèdica Alemanya (Wissenschaftlicher Beirat der Bundesärztekammer).

 
Organitza:

Institut Interuniversitari López Piñero. Facultat de Farmàcia..

 

Contacta: mrile@uv.es

 
 
Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers amb fins tècnics , d'anàlisi del trànsit per facilitar la inserció de continguts en xarxes socials a petició de l'usuari . Si continua navegant , considerem que accepta el seu ús . Per a més informació consulte la nostrapolítica cookies