Logo de la Universitat de València Logo Col·legi Major Rector Peset Logo del portal

Catalijne Coopmans
'The Art of Evidence: Experts and the Showing / Telling of Art Forgery in the Public Domain'

Seminari impartit per Catelijne Coopmans, Universitat de Linköping (Suècia).

Els falsificadors més hàbils són capaços d'imitar quasi a la perfecció l'aparença d'obres d'art originals; així ho suggereixen els informes de falsificacions que han aconseguit alts preus en subhastes o que s'han exposat en museus de renom. I encara així, els relats sobre falsificacions artístiques sovint emfatitzen també el fet que, fins i tot les imitacions més hàbils, no aconsegueixen la perfecció per algun motiu (i que el que en un moment semblava convincent i consistent amb l'estil d'un artista, deixa de ser-ho en un altre). La qüestió de com adonar-se'n de les diferències rellevants en treballs que s'han creat per a fer-se passar per similars planteja preguntes interessants pel que fa al que ha de ser considerada com a evidència i experiència. La xarrada se centrarà en com aquestes qüestions es presenten davant l'opinió pública. A partir de les (auto)biografies de farsants i autentificadors, així com d'informes de recerca, catàlegs d'exposicions i altres fonts -principalment procedents de contextos europeus i nord-americans dels segles XX i XXI-, s'abordarà la forma en què els experts instrueixen als seus públics tant en les possibilitats com en les dificultats per a conèixer una obra d'art pel que és. Unes instruccions a les quals val la pena atendre, no solament per les diverses formes en què estableixen la "veritat" com alguna cosa capaç de ser determinat de manera extrínseca, sinó també per com determinen la responsabilitat de divulgar-la.

Biografia:


Catelijne Coopmans és investigadora del Departament d'Estudis Temàtics Tecnologia i Canvi Social (TEMAT) de la Universitat de Linköping (Suècia). Les seues recerques s'han centrat en aspectes relacionats amb l'evidència i les demostracions visuals, així com en les dinàmiques de comprensió i construcció del coneixement expert en àrees com el diagnòstic mèdic, la visualització de dades comercials i l'autenticació d'obres d'art. Doctora en Management Studies especialitzada en Estudis de Ciència i Tecnologia per la Universitat d'Oxford, entre les seues publicacions més destacades es troben el volum Representation in Scientific Practice Revisited (MIT Press, 2014) i l'article “Eyeballing Expertise”, premiat per l'American Sociological Association en 2016. Catelijne Coopmans és editora de la revista Social Studies of Science i membre del consell editorial de la revista East Asia Science, Technology and Society (EASTS). Després de passar quasi deu anys en la Universitat Nacional de Singapur, ha tornat recentment a Europa, instal·lant-se a Girona i compatibilitzant els seus viatges regulars a Suècia amb una labor a temps parcial com a investigadora i coach per a acadèmics.

El seminari podrà seguir-se en directe a través del sistema Adobe Connect (no requereix cap tipus d'instal·lació prèvia) entrant a la pàgina: http://reunion.uv.es/hcc2  i identificant-se com convidat

Presentació i coordinació del seminari: Pedro Ruiz Castell (IILP-UV) 

Coordinació cicle de seminaris IILP: Enric Novella (IILP-UV)

 

Data 10 d’abril de 2019 de 16:00 a 17:30. Dimecres.

 
 
Lloc de realització

Institut d'Història de la Medicina i de la Ciència "López Piñero". Palau de Cerveró. Sala de conferències.

 
Organitza

IILP.

 

Contacta mrile@uv.es