Logo de la Universitat de València Logo Col·legi Major Rector Peset Logo del portal

.
.
.
.
.
.
.

Debat: "El Copagament en Sanitat: Elements per a un debat informat"

Dimarts, 16 de Novembre 2010 19:00h

SALA D’ACTES

El Col·legi Major Rector Peset acull demà dimarts dia 16 el debat “El Copagament en Sanitat: Elements per a un debat informat”. L’acte ha sigut organitzat per l’Associació Ciudadana per a la Promició i Defensa de la Salut del País Valencià (ACDESA) i la Fundació Ernest Lluch.

L’acte serà a les 19 hores en la Sala d’Actes del Col·legi Major Rector Peset, i participaran Jose Manuel Freire, cap del Departament de Salut Internacional de l’Escola Nacional de Sanitat; Vicente Ortín, professor del departament d’Economia i Empresa i Director del Centre de Recerca en Economia i Salut (CRES) de la Universitat Pompeu Fabra. Modera l’acte Salvador Peiró.

Aquest és un dels actes amb què la Fundació Ernest Lluch recorda el desé aniversari (21 de novembre) de l’assassinat a mans d’ETA d’Ernest Lluch, qui fou professor de la Universitat de València.

A continuació, el 20 novembre, al Castell d’Alaquàs, acollirà un concert. Novament a la Universitat de València, el 22 novembre, hi haurà una intervenció a càrrec d’Antón Costas, així com un oferiment de flors fresques i una exposició. Finalment, el 17 desembre, a Onda, està prevista una taula redona sobre la sanitat pública. Tota la programació es pot consultar a: http://www.fundacioernestlluch.org/ca/activitats

Des del primer moment, les universitats valencianes es van significar en la rebel·lia contra l’oblit d’aquest insigne acadèmic i per això promogueren actes i declaracions de tota mena per tal de projectar sobre el futur la seua petjada intel·lectual. Cal recordar que el professor i ciutadà Lluch fou decisiu en la consolidació acadèmica dels estudis d’economia al nostre país en aquells anys inicials de tantes coses com foren els setanta.

Com ha escrit el professor Vicent Soler, “Ernest Lluch també fou decisiu en la lluita per ‘La llibertat, l’amnistia i l’Estatut d’Autonomia’ de tots els valencians i valencianes, tot implicant-se fins al moll de l’os en la lluita clandestina per a aconseguir-ho. La qual cosa el va suposar, per exemple, la detenció i consegüent processament davant els tribunals polítics de la dictadura en el cèlebre afer d’Els 10 d’Alaquàs”. No debades l’Ajuntament d’Alaquàs ha facilitat que el Castell siga la seu valenciana de la Fundació Ernest Lluch.

La Fundació Ernest Lluch (http://www.fundacioernestlluch.org/) s’ha creat i treballa, dia a dia, perquè el llegat polièdric del professor i ciutadà Lluch arribe a les properes generacions, tal i com ha quedat palés en la signatura de convenis amb l’Ajuntament d’Alaquàs, però també amb les més diverses institucions valencianes, com les universitats d’Alacant, València i Jaume I, l’Associació Ciutadana per la Defensa de la Salut Pública (ACDESA) o la Fundació Bancaixa. La Fundació Ernest Lluch té una Secció Valenciana per a canalitzar totes les iniciatives al respecte.