Logo de la Universitat de València Logo Col·legi Major Rector Peset Logo del portal

Exposició The Art of Resistance

  • 25 d’octubre de 2022
Image de la noticia

Dijous 27 de novembre l'exposició tancara a les 17 hores. Disculpeu les molesties.

Del 6 al 30 d'octubre, de dimarts a diumenge d'11 a 19 hores.

La Universitat de València desenvolupa “The Art of Resistance” projecte al voltant de l’art durant la guerra d’Ucraïna.

 

La Sala de la Muralla del Col·legi Major Rector Peset acollirà l’exposició “The Art of Resistance| Artistes d’Ucraïna per la pau” i la Facultat de Geografia i Història una conferència i l’exposició “The Art of Resistance | Cultura als campus”

La invasió Russa d’Ucraïna en febrer de 2022 va provocar un nombrós desplaçament de persones refugiades i una sacsejada a la consciència internacional, que es va posicionar contraria a la invasió. El posicionament i el recolzament de la Universitat de València al poble ucraïnès va quedar pales amb la posada en funcionament del pla d’acció “La Universitat de València amb Ucraïna” mitjançant el qual es van desenvolupar diferents accions. “The art of resistance. Artistes d’Ucraïna per la pau” continua amb aquesta tasca mostrant a la societat valenciana les obres que joves artistes ucraïnesos han realitzat durant aquest període tan convuls i reflexionat al voltant de la situació del patrimoni en els conflictes bèl·lics i especialment en aquest.

“The art of resistance” engloba diferents accions que es desenvoluparan tant a la Facultat de Geografia i Història dins del programa Cultura als Campus com al Col·legi Major Rector Peset. Aquest projecte que va començar a caminar ja al mes de maig a la ciutat d’Algemesí, compta amb (el comissariat / la participació) de Svitlana Davydenko, comissaria ucraniana d’Objects Art Prize, Daryna Skrynnyk-Myska, professora de la Lviv National Academy of Arts, y Alejandro Villar y Aneta Vasileva, de la Universitat de València, que han estat els encarregats d’establir un pont entre jóvens artistes ucraïnesos i la societat valenciana, mitjançant el llenguatge universal de l’art, mantenint activa la seua activitat creativa com un exercici de resistència front a la invasió de les tropes de Putin.

La conferència “Arte contemporáneo y salvamento del patrimonio durante la guerra de Ucrania” que tindrà lloc, a les 12 hores, a la sala Palmireno de la Facultat de Geografia i Història el proper 4 d’octubre és la primera de les activitats previstes. Després en finalitzar la conferència i dins del programa Cultura als Campus del Vicerectorat de Cultura i Societat s’inaugurará l’exposició “The Art of Resistance-Cultura als campus”, situada al hall del primer pis de la Facultat que podrà visitar-se fins al 15 d’octubre on podrem gaudir d’obres gràfiques i reproduccions de dissenys de 60 artistes que ens ofereixen diferents visions de la guerra. Artistes com Anton Logov, Dzvinya Podlyashetska, Danylo Kovach, Badartist, Iurii Denysenkov, Maria Suslova o Masha Vyshedska, Zirka Savka, Alena Kuznetsova, Vobo, Elvira Drozdova, uns refugiats a diferents països d’Europa, mentres d’altres estan al front o col·laborant en la protecció del patrimoni.

L’última peça d’aquest projecte i tal vegada la més decisiva es l’exposició “The Art of Resistance | Artistes d’Ucraïna per la pau”, les comissàries de l’exposició han aconseguit durant la guerra traure d’Ucraïna i dur a València una selecció d’obres originals. Obres de joves artistes ucraïnesos, que utilitzen diversos llenguatges des de la pintura a la videoinstal·lació, com Katerina Bolshakova, Denys Metelin, Stanislav Semenyuk, Ilya Turyhin, Danylo Movchan, Yaryna Movchan, Eduard Balula, Olya Kuzyura, Albina Yaloza, Sofia Korotkevych, Hanna Shumska, Margaryta Zhurunova, Bohdan Lokatyr, Ostap Kryvdyk, Anna Danchyshyn, Sophia Suliy, Henyk Lviv, Roman Haydeychuk y Vasyl Savchenko.

L’art com a mitja d’expressió. Mantenir viva l’activitat artística és una acció de resistència que busca nous canals de visibilització que es revelen davant la deliberada campanya de terror mitjançant l’art. L’activitat dels museus, teatres i universitats que no sucumbeixen al silenci imposat per la barbàrie.  

L’exposició al Col·legi Major Rector Peset serà inaugurada el proper 6 d’octubre a les 18h per Ester Alba, vicerectora de Cultura i Societat de la Universitat de València, Alejandro Villar, comissari de l’exposició, Svitlana Davydenko, comissària de l’exposició, Daryna Skrynnyk-Myska, professora de la Lviv National Academy of Arts i Carles Xavier López, director del Col·legi Major Rector Peset.

Inauguració: dijous 6 d’octubre a les 18 h.

L’exposició estarà oberta al públic del 6 d’octubre al 30 d’octubre de 2022, de dimarts a diumenge, d’11.00 a 19.00 h, a la Sala de la Muralla del Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València (plaça del Forn de Sant Nicolau, 4. València). 

Més informació: www.uv.es/cmrpeset / CulturaCMRPeset@uv.es / 96 316 6000