Logo de la Universitat de València Logo Col·legi Major Rector Peset Logo del portal

Inauguració de l'exposició 'Històries de Baasneere', de Xavi Ferragut

  • 11 d’abril de 2018
Image de la noticia

 

Data: 11/04/18 (dimecres).
Hora: 19.00 h.
Lloc: Sala de la Muralla.
Entrada lliure. Aforament limitat.

Organitza:   ​​
 


 

 

‘HISTÒRIES DE BAASNEERE’
 

La sala de la Muralla del Col·legi Major Rector Peset acull l’exposició ‘Històries de Baasneere’, històries del país de les persones íntegres.
Aquesta exposició és el resultat de les experiències i les històries trobades a Baasneere, un poble al nord de Burkina Faso.  

La participació en diferents projectes de cooperació per al desenvolupament a Baasneere, Burkina Faso, ha propiciat que Xavi Ferragut (Algemesí, 1964) compartira amb els seus habitants experiències i convivències que l’han dut a donar a conèixer una realitat molt distinta a la nostra, fer veure a la gent que hi ha persones i històries molt diferents i tan humanes com les nostres.
Baasneere el poblat que dona nom a l’exposició i que propicia la creació de l’obra de Xavi Ferragut,  és un poblat que pertany a Kaya, ubicat en la província de Samantenga, en Burkina. En aquest lloc, l’ONGD Algemesí Solidari va començar en 2010 els contactes per a desenvolupar camps de treball, fins arribar a cobrir la demanda de la població de construir una escola de secundària. El seu treball va encaminat a conscienciar per a caminar cap un mon més just i fratern, s’han de modificar els comportaments que tenim al nord, hem de canviar la nostra forma d’entendre i viure en el món.
D’aquesta experiència, de l’atzar i de la solidaritat ix aquesta exposició, dels viatges on ha establert vincles amb persones tant diferents i tant semblants al mateix temps, que ha fet que en les seues obres es plasme la intensitat de les mirades de les persones que les protagonitzen.
En paraules de Nel·lo Pellicer en les seues obres l’artista recorre al llenguatge icònic i al verbal, a la pintura i al text breu, el que li permet acostar-nos aquestes històries viscudes a Burkina Faso, al cor d’Àfrica. En aquestes ‘Històries del país dels homes íntegres’, empra tots dos llenguatges. Amb unes poques frases descriu els protagonistes dels seus quadres. I amb unes pinzellades precises compon els seus retrats. La conjunció text-imatge li permet oferir-nos uns retrats molt suggeridors de les persones seleccionades ja que a la precisió de la representació icònica s’uneix el prodigiós poder de fabulació de les paraules amb què s’han forjat els textos biogràfics. Com abans va fer amb els baobabs, ara l’artista ens acosta històries de persones reals d’un llogaret del nord de Burkina Faso on, des de fa temps, té una part de la seua ànima. Probablement ja per a sempre.


Xerrada col·loqui complementària


El proper 25 d’abril a les 19.30h es celebrarà a la pròpia Sala de la Muralla, una xerrada col·loqui on l’artista Xavi Ferragut i altres components d’Algemesí Solidari ens ajudaran a conèixer la realitat de Baasneere en Burkina Faso i ens presentaran els projectes de cooperació internacional al desenvolupament que realitzen en aquest poblat.
La Universitat de València ha cofinançat en el marc de les convocatòries del Programa 0’7 Una Nau de Solidaritat alguns dels projectes que ha realitzat la ONGD Algemesí Solidari amb implicació de la comunitat universitària, com va ser la construcció de la primera escola de Baasneere en 2016.

L’exposició romandrà oberta al públic de l'11 d'abril a l’1 de maig, de dimarts a diumenge d’11’00 a 19’00 hores a la Sala de la Muralla.

Llista d'enllaços: