Logo de la Universitat de València Logo Col·legi Major Rector Peset Logo del portal

L’ombra de les lletres

  • 14 d’abril de 2024
Image de la noticia

La Sala de la Muralla del Col·legi Major Rector Peset acull un viatge visual a través de la història recent de València mitjançant la memòria fotogràfica dels seus rètols (1880-2000).

Lombra de les lletres” nou projecte expositiu de Tomás Gorria al Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València.

La Sala de la Muralla del Col·legi Major Rector Peset acull un viatge visual a través de la història recent de València mitjançant la memòria fotogràfica dels seus rètols (1880-2000).

Tomás Gorria, comissari i responsable del disseny expositiu de la mostra ens planteja “Recuperar la història i la vida quotidiana a través de la memòria fotogràfica dels rètols i la tipografia urbana pot ser una tasca útil per a preservar la memòria col·lectiva i comprendre levolució duna ciutat al llarg del temps. Els rètols comercials desapareguts a València entre 1880 i 2000 són leix daquesta exposició i constitueixen vestigis visuals que narren històries dantics comerços, tradicions i modes que han modelat el caràcter de València“

Rètols fotografiats amb la intenció de reflectir-los o dins del context de la fotografia urbana, aquestes imatges capturen instantànies de la vida quotidiana, revelant com eren els carrers, els comerços i les interaccions socials en diferents èpoques. Daltra banda, la tipografia urbana reflexa el canvi estilístic i funcional dels elements visuals en lentorn urbà. Des de les elegants i sofisticades lletres del segle XIX fins a les atrevides fonts Art Déco dels anys trenta, cada estil compta una història única, amb les tècniques pròpies de cada moment, entre la retolació cal·ligràfica (lettering) i la tipografia, disciplines relacionades amb el disseny editorial i les arts gràfiques, de gran importància en la nostra ciutat.

Fotògrafs de linici de la fotografia com Laurent, o Desfilis, Barberá Masip o Rogla en els principis del segle XX, van reflectir la vida comercial de la València daquells anys, també documentada a través de postals o fotografies anònimes recuperades dels arxius de la Biblioteca Valenciana o dinvestigadors de la història de la fotografia a València. Altres testimonis, com els de Finezas, reflecteixen la intensa vida política i social dels anys trenta i la València de la postguerra.

No obstant això, va ser durant els anys seixanta fins als vuitanta quan alguns fotògrafs o dissenyadors valencians es van adonar de la importància dels rètols com a patrimoni gràfic, convertint-los en l’objectiu específic de les seues fotografies component un llegat insubstituïble: rètols que avui només queden en la memòria dels negatius o dels arxius fotogràfics. És el cas dels fotògrafs Francesc Jarque i Rafael de Luis, o de l'il·lustrador Miguel Calatayud, qui en 1975 va dissenyar una portada mítica en Cartelera Turia que reflectia la seua tasca de documentació fotogràfica d’aquests rètols.

Dissenyadors com Tomàs Gorria o Juan Nava (responsable de la iniciativa Letras Recuperadas), així com el fotògraf Tono Giménez, han capturat, ja amb càmeres digitals, multitud de rètols que lamentablement també han desaparegut del paisatge urbà de València i que recuperem en aquesta mostra. Lexposició finalitza amb una secció que reflexa linterès suscitat en els últims anys per la recuperació daquests rètols, amb la participació de la iniciativa de Miguel Maestro (tiposqueimportan.com) o linforme realitzat per Juan Nava per a lAjuntament de València, en el qual es recullen els rètols que actualment estan en perill de desaparició.

Lexposició al Col·legi Major Rector Peset serà inaugurada el proper 22 de febrer a les 19h per Ester Alba Pagan, vicerectora de Cultura i Societat de la Universitat de València, Tomás Gorria, comissari de lexposició i Carles Xavier López, director del Col·legi Major Rector Peset.

Inauguració: dijous 22 de febrer de 2024 a les 19h.

Lexposició estarà oberta al públic del 22 de febrer al 14 dabril de 2024, de dimarts a diumenge, d11.00 a 19.00 h, a la Sala de la Muralla del Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València (plaça del Forn de Sant Nicolau, 4. València). 

Més informació: www.uv.es/cmrpeset / CulturaCMRPeset@uv.es / 96 316 6000