Logo de la Universitat de València Logo Col·legi Major Rector Peset Logo del portal

Xarrada 'Prendre un cafè amb algú que diu que m’odia'. Dijous 6 de juny a les 19 h.

  • 1 de juny de 2019
Imatge

L’Institut de Drets Humans de la Universitat de València, la Institució Alfons el Magnànim organitzen aquesta conferència que es realitzarà el proper dijous 6 de juny a les 19 hores al Col·legi Major Rector Peset.

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació realitzarà dijous 6 de juny a les 19 hores una nova sessió dels Debats del Magnànim, que se durà a terme a la Sala la Muralla del Col·legi Major Rector Peset. En Prendre un cafè amb algú que m’odia Cekic tractarà temes de rellevància en la societat actual com quins són els orígens de l’odi, com se pot gestionar l’assetjament i a quines dificultats s’enfronta una persona quan intenta dialogar amb els seus agressors. Com és habitual, l'entrada serà lliure i gratuïta fins a completar l'aforament de la sala. A més, Cekic serà presentada per Albert Mora, sociòleg i membre de l’Institut de Drets Humans de la Universitat de València.

Cekic, exdiputada i activista danesa d´origen turc, ha sigut víctima de nombroses amenaces i missatges d´odi per part de persones que no acceptaren que una dona amb el seu perfil fora diputada en Dinamarca. Açò ocorre en un context en què un partit anti-immigració i anti-islam (Danish People’s Party) va obtenir un 21’1% dels vots en les eleccions de 2015, la qual cosa li va donar la clau per a formar el govern de la nació. Per tant, Cekic va haver de desenvolupar la seua tasca parlamentària en un context en què el racisme estava ben present en la vida política danesa.

Diàleg i café contra l’odi

Cekic tenia una forma molt particular d’enfrontar els atacs racistes de que era objecte. Ho feia convidant els seus agressors a prendre’s un café amb ella. Aquest fet és tot un símbol de les possibilitats que obri enfrontar-se a l’odi, la persecució i l’assetjament amb les ferramentes de la raó, el diàleg i el respecte. “He aprés a allunyar-me dels punts de vista d’odi sense allunyar-me de la persona que expressa aquests punts de vista”.

La primera vegada que va dur a terme aquesta estratègia va ser amb la persona que més correus amenaçadors li havia enviat. Van quedar a casa d’aquest home, van prendre café i van descobrir que tenien moltes coses en comú. Cekic explica que “en tornar a casa, vaig tenir sentiments ambivalents. D’una banda em va agradar aquesta persona, però no podia suportar la idea de tindre tantes coses en comú amb algú que tenia punts de vista clarament racistes”.

La visió de Cekic és especialment atractiva en el context del món actual. Cada vegada l’espai públic està més dominat  pels recels, la polarització social i l’odi a la persona que és diferent. Açò és alarmant en tant que contradiu valors democràtics essencials com la tolerància, la comprensió i el respecte als discursos aliens. Per tant, conèixer experiències com la d’Özlem Cekic ens permet pensar en noves formes, més intel·ligents i efectives, de promoure la lluita contra el racisme i la intolerància.

Anglès amb traducció simultània al valencià.

Organitza: Institució Alfons el Magnànim – Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació i Institut de Drets Humans de la Universitat de València.

Col·labora: Col·legi Major Rector Peset.

Sala de la Muralla. Entrada lliure. Aforament limitat.

Imatges: