UVCulturaUV Logo del portal

XIX PREMI INTERNACIONAL LUIS VALTUEÑA FOTOGRAFIA HUMANITÀRIA.
Fotografies d'Olmo Calvo, Miguel Mejía, Santi Palacios i Javier Guijarro.

 
 
 
Olmo Calvo, Sèrie “Supervivents a la recerca de refugi”. La imatge mostra un xiquet dormint la nit del 30 d'agost de 2015 al parc Bristol de Belgrad (Sèrbia), el lloc on molts refugiats passen la nit abans de reprendre el camí cap a la frontera hongaresa. © Olmo Calvo
 
 
 
 
 
Un any més, Metges del Món convoca el Premi Internacional Luis Valtueña de Fotografia Humanitària. Aquesta convocatòria correspon a la dinovena edició.

El premi va sorgir com a homenatge i reconeixement a Luis Valtueña, Flors Sirera, Manuel Madrazo i Mercedes Navarro. Tots ells, cooperants de Metges del Món assassinats a Ruanda en 1997 i Bòsnia en 1995, quan hi desplegaven tasques d'acció humanitària. El seu record ens ajuda a denunciar la realitat de les persones en situació de vulneració de drets que lamentablement continuen existint a les nostres ciutats i al món sencer.
 
El fotògraf guanyador d'aquesta edició recull en la seua sèrie imatges de l'èxode de persones sirianes, iraquianes i afganeses que fugen de la guerra cap a països europeus. Les fronteres de Sèrbia, Macedònia, Grècia i el camp de Roszke, d'Hongria, són els escenaris d'aquesta sèrie de fotografies.
 
 
 
 
 
Olmo Calvo, Sèrie "Supervivents a la recerca de refugi”. Aquesta imatge, presa el 10 de setembre de l'any passat, pertany a la sèrie guanyadora. Mostra un home que camina per les vies del tren amb el seu fill menut al braç després de travessar la frontera entre Hongria i Sèrbia © Olmo Calvo
 
 
 
 
 
Olmo Calvo (Santander, 1982) va ser coordinador de fotografia del periòdic Diagonal i cofundador de la cooperativa de fotògrafs SUB de Buenos Aires. Ha rebut premis internacionals com la Bienal de Artes de Cuenca 2009 (Equador) o diversos guardons en els Pictures of the Year d’Amèrica Llatina 2010 i 2012.

En 2012 va obtenir el primer premi del XVI Premi Internacional de Fotografia Luis Valtueña. Durant la crisi a Espanya va fer reportatges com “Fronteres invisibles” o “Víctimes dels desnonaments”.
 
Va participar en el Festival Internacional de Fotoperiodisme PhotON de València i en el Circuit de Fotografia Documental de Barcelona. En 2014 va rebre la Menció d'Honor del Premi Nacional de Fotoperiodisme i actualment treballa de manera independent per a mitjans nacionals i internacionals.
 
 
 
 
 
Miguel Mejía, Sèrie “El dolor de la tornada” © Miguel Mejía
 
 
 
 
 
Miguel Mejía Castro (Lima, Perú) va obtenir en 2015 el primer lloc en el concurs de fotoperiodisme POY Latam. Enguany ha rebut quatre premis en els Humanity Photo Awards (Xina): dos Performance Awards, un Nomination Award i un Jury´s Special Award. A l'octubre va aconseguir el Premi d'Honor a l'Excel·lència Periodística en Fotografia de la Societat Interamericana de Premsa (SIP).
 
 
 
 
 
Santi Palacios, Sèrie “Milers de vides en joc per arribar a Europa” © Santi Palacios
 
 
 
 
 
Santi Palacios Castaño (Madrid, 1985) col·labora amb agències de notícies, mitjans de comunicació i organitzacions no governamentals, com ara Associated Press, The New York Times o El País. Una part del seu treball ha sigut publicat en els principals periòdics i revistes a escala mundial i reconegut amb premis com Pictures of the Year, REVELA o el Premi Nacional de Fotoperiodisme a Espanya.
 
 
 
 
 
Javier Guijarro, Sèrie “Madrid dormitori” © Javier Guijarro
 
 
 
 
 
Javier Guijarro Bagur (Palma de Mallorca, 1979) és llicenciat en Comunicació Audiovisual per la UCM i ha fet el Màster en Documentalisme i Narració en Fotografia i Vídeo per EFTI. Exerceix com a freelance en premsa i col·labora amb publicacions com Altaïr o Lonely Planet. El seu treball personal gira entorn de temes com la massificació, l'impacte de l'ésser humà a la Terra, el dia a dia de les ciutats i els seus habitants

 

.