UVCulturaUV Logo del portal

THE UMBRELLA REVOLUTION. HONG KONG

 

 

Imatge que va il·lustrar a la revista TIME "The Umbrella Revolution", Fotògraf Xaume Olleros, Agence France Presse

 

 
 
 
 

The Umbrella Revolution

Hong Kong va ser protagonista durant el passat mes d'octubre d'una onada de protestes pacífiques a favor de la democràcia. L’anomenada Umbrella Revolution (Revolució dels Paraigües) no és únicament un moviment amb rerefons polític, sinó que implica un crit al món pel manteniment de la pròpia identitat hongkonguesa. Una identitat que no és ni xinesa ni britànica, sinó que agermana el caràcter d'Orient i Occident de manera extraordinària. No és casual aleshores que els protagonistes de les manifestacions foren en la seua majoria joves estudiants que havien nascut a partir de 1997, data en què Hong Kong passa a les mans del govern xinès sota el lema “Un país, dos sistemes”, deixant enrere 99 anys de colonització britànica. Aquest fet va atorgar als hongkonguesos la llibertat d'autogestió i autonomia que va permetre forjar encara més un sentiment identitari nacional propi, que va ser i continua sent vulnerat per les iniciatives legislatives del nou govern.
 
The Hong Kong Special Administrative Region shall enact laws on its own to prohibit any act of treason, secession, sedition, subversion against the Central People's Government, or theft of state secrets, to prohibit foreign political organizations or bodies from conducting political activities in the Region, and to prohibit political organizations or bodies of the Region from establishing ties with foreign political organizations or bodies.

(Article 23, Hong Kong Basic Law, 4th April 1990)
 
La Regió Administrativa Especial d'Hong Kong ha de promulgar les seues pròpies lleis per a prohibir tot acte de traïció, secessió, sedició, subversió contra el Govern Popular Central, o el robatori de secrets d'Estat, per a prohibir les organitzacions polítiques o organismes estrangers realitzar activitats polítiques a la Regió i prohibir a les organitzacions o organismes polítics de la Regió establir vincles amb organitzacions polítiques o organismes estrangers.
 
(Article 23, Hong Kong Basic Law, 4 d’abril de 1990)
 
 
L’Umbrella Revolution és, juntament amb la Primavera Àrab, el 15-M i Occupy Wall Street, la veu de milions d'indignats provinents de realitats aparentment llunyanes però que aconsegueixen confraternitzar en un mateix crit a favor de la democràcia. Una democràcia en l'actualitat desproveïda de llibertat, violada pel nou ordre polític i econòmic mundial.

Raquel Moreno Herrero
 
 
 
 
 
 
Lam Yik Fei © Getty Images / Bloomberg / NYT

 
 
 
 
 

Artistes participants:


Paula Bronstein(USA). Reportage by Getty Images
Chris McGrath (Australia), Getty Images
Anthony Kwan (Hong Kong), Getty Images
Lam Yik Fei (Hong Kong), Getty Images / Bloomberg / NYT
Philippe Lopez (France), Agence France-Presse
Alex Ogle (United Kingdom), Agence France-Presse
Ed Jones (United Kingdom), Agence France-Presse
Anthony Wallace (Hong Kong), Agence France-Presse
Xaume Olleros (Spain), Agence France-Presse
Tyrone Siu (Hong Kong), Reuters
Carlos Barría (Argentina), Reuters
Mathieu Willcocks.Freelance
Thomas Campean, Anadulu Agency

 

Xaume Olleros

 
Encara que va nàixer a Madrid, on va passar els dos primers anys de la seua vida, Xaume va passar la resta de la joventut a València i ara té la seua seu a Hong Kong, des d'on ha publicat fa poc en la portada de la revista Time una foto, presa el 28 de setembre de 2014, de l'èpica manifestació d'estudiants a Hong Kong, coneguda com la revolució dels Paraigües.
 
Xaume, després de treballar per a diversos clients de mitjans de comunicació internacionals com Getty Images, es va incorporar a AFP (Agence France-Presse) al principi de la tardor de 2014 i, encara que prestigiosa, la publicació Time no és el primer dels seus treballs que apareix en la premsa internacional. Olleros ha vist la seua obra publicada en mitjans tan variats com The New York Times, The Washington Post, The Independent i Vanity Fair, entre altres.
 
Xaume, que va estudiar al Lycée Français de València, va cursar ciències empresarials a la Universitat de València i va treballar durant quatre anys en un banc abans de trobar allò a què volia dedicar-se: la fotografia (la seua primera càmera va ser un regal del seu oncle quan tenia setze anys). Va entrar de becari a El Mundo i va passar per diaris digitals, revistes i cobertura d’esdeveniments esportius. Es va llançar a l'aventura d'organitzar, juntament amb altres companys, el Festival Internacional de Fotoperiodisme, Photon Festival, situat a València, del qual continua formant part, sobretot en allò que es refereix a la beca d'autors novells.
 
Va estudiar fotografia a l'ESAD de València i és màster en fotoperiodisme a Barcelona.
 
Amb la crisi a Espanya, estava a punt de provar sort a Londres o a París quan va arribar l'oportunitat de Hong Kong i ell no s’ho va pensar dues vegades abans d'eixir de València.