UVCulturaUV Logo del portal

NORMAN BETHUNE. L'empremta solidària

 

 

Norman Bethune a Espanya, al costat de l'ambulància del Servei Canadenc de Transfusió de Sang (1936-1937)

 

 

 

ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES

 

 

 

 

Hi ha personatges que atrauen per damunt de les seues ideologies. Són persones altruistes que entreguen la seua vida als més vulnerables. Persones convençudes que cada individu per si sol pot canviar el món i transformar-lo en un lloc més just i solidari. El doctor Norman Bethune (Gravenhurst, Ontario, Canadà, 1890 - Hebei, Xina, 1939), autèntic metge sense fronteres, és una d’aquestes persones.
 
La Universitat de València, presenta l’exposició Norman Bethune. L’empremta solidària, en el Palau de Cerveró, on mostra les fotografies de la vida d'aquest destacat metge, les seues accions humanitàries, així com els avanços aportats a la medicina a Espanya.
 
 
 
 
 
 
Fugida de civils cap a Almeria després de la caiguda de Màlaga, al febrer de 1937

 

 
 
 
 
Bethune tingué una curta però intensa trajectòria vital. Després de participar en la Primera Guerra Mundial com a sanitari, es converteix en un reputat cirurgià toràcic, que arriba a desenvolupar instruments quirúrgics innovadors contra la tuberculosi.
 
No obstant això, la seua condició de prestigiós metge no el satisfà. El commou la pobresa que es viu a Montreal en els anys trenta després de la gran crisi. Exerceix llavors la medicina social, atén els més desfavorits i defensa, amb passió, polítiques noves de sanitat pública.
 
 
 
 
 
 
Fugida de civils cap a Almeria després de la caiguda de Màlaga, al febrer de 1937

 

 

 
La creixent puixança del feixisme a Europa el turmenta i decideix viatjar a Espanya en 1936 per posar els seus coneixements i energia al servei de la causa republicana en la Guerra Civil. Crea el Servei Canadenc de Transfusió de Sang i es dedica a salvar vides, mentre viu el drama de la contesa espanyola.

Després de la seua experiència a Madrid, viatja a Almeria i, juntament amb els seus col·laboradors, presta una ajuda vital a la població de Màlaga en la seua fugida de la ciutat cap a Almeria al febrer de 1937. Aquest episodi tràgic quedarà reflectit en un esborronador relat seu i en les fotografies del seu col·laborador Hazen Sise.
 
 
 
 
 
Norman Bethune a la Xina (1938-1939)

 

 
 
 
 
Bethune torna llavors al Canadà per recaptar fons per al Servei de Transfusió de Sang, però en 1938 les seues profundes inquietuds el porten aquesta vegada a la Xina al costat de l'Exèrcit Popular que lluita contra la invasió japonesa. Després d'exercir una labor incansable com a cirurgià de campanya, Bethune mor en 1939 de septicèmia. Es converteix en una llegenda i avui continua sent considerat com un heroi nacional per la població xinesa.
 
L'exposició Norman Bethune. L’empremta solidària traça un recorregut per la vida de Bethune a través d'una sèrie de fotografies que recullen els seus inicis com a prestigiós cirurgià a Montreal, la seua tasca sanitària a Espanya durant la Guerra Civil i el seu treball a la Xina com a cirurgià de campanya al front.
 
 
 
 
 
 
Norman Bethune a la Xina (1938-1939)

 

 
 
 
 
Ofereix, així mateix, un document gràfic únic de l'èxode de la població malaguenya a Almeria al febrer de 1937, un testimoni de valor excepcional d'un tràgic episodi de la Guerra Civil espanyola.