Logo de la Universitat de València Logo Departament de Biologia Vegetal Logo del portal

PARTICIPACIÓ DELS PROFESSORS RAFAEL BOLUDA, LUIS ROCA I OSCAR ANDREU EN EL PROJECTE "MICROFAGO""

  • 9 de desembre de 2024
Image de la noticia

La Unitat d'Investigació en sòls, residus i medi ambient (SOREiMA) del Departament de Biologia Vegetal de la Universitat de València participa en el projecte MICROFAGO. Este projecte té com a objectiu general accelerar la biodegradació dels bioplàstics durant els tractaments biològics industrials del residu orgànic, com a compostatge i digestió anaeròbia, a través de tècniques biotecnològiques específiques utilitzant microorganismes i fags que modulen la degradació.

El Projecte MICROFAGO està coordinat per l'institut tecnològic AIMPLAS; i, a més de la Universitat de València, formen part del Consorci l'empresa Darwin Bioprospecting Excellence S.L. (DARWIN), l'empresa EVOLVING Therapeutics S.L. (EVOLVING), i l'empresa Gestió Integral De Residus Sòlids S.A. (GIRSA). La iniciativa és finançada per la *AVI-IVACE+i i que, entre 2024 i 2026, aportarà a este consorci més de 887.086,94 euros de finançament en el marc del seu programa d'ajuda a projectes estratègics en cooperació.
En este projecte s'estan investigant els efectes de la modulació de la població microbiana responsable de la biodegradació de bioplàstics en diversos entorns de tractament industrials. L'ús de virus naturals específics coneguts com a bacteriòfags (o fags) per a eliminar els bacteris que poden inhibir el procés de biodegradació de bioplàstics en els processos industrials és objecte d'estudi; així els fags seran uns dels responsables del control i millora de la població microbiana, eliminant els microorganismes inactius que poden ocupar el nínxol o utilitzar recursos que inhibixen el procés de biodegradació per part dels microorganismes beneficiosos. L'efecte d'esta modulació de la microbiota (mitjançant l'addició de fags i bacteris), aplicada en els diferents processos de tractament del residu orgànic (compostatge i digestió anaeròbia), s'avaluarà mitjançant estudis de biodegradació i desintegració a diferents escales (laboratori, pilot i industrial), i es contrastarà amb els resultats obtinguts en els assajos de biodegradació duts a terme segons la metodologia exposada en la normativa vigent i les condicions actualment adoptades en les plantes industrials. La Universitat de València durà a terme assajos de compostatge a nivell de laboratori i pilot amb la finalitat d'estudiar les característiques del procés i dels compostos obtinguts.

Núm. Expedient:
INNEST/2024/613
Import finançat a la Universitat de València:
149.928,31 €
Entitat adjudicatària:
IVACE+i (AVI)


Projecte finançat per l'Institut Valencià de Competitivitat i Innovació (IVACE+i) en la convocatòria 2024 de Projectes Estratègics en Cooperació.