GeneralitatCIDECSICUV Logo del portal

Una publicació dels investigadors del CIDE, Eduardo Pérez-Valera, Miguel Verdú i Juan Antonio Navarro, seleccionat per la revista Soil Biology and Biochemistry en la celebració del Dia Mundial del Sòl 2020

  • December 5th, 2020
Image de la noticia
Sòl després d'un incendi forestal/Autor: Creative commons

• El treball ha sigut seleccionat al costat d'altres 4 treballs entre els més de 350 publicats en 2020.

• La revista Soil Biology and Biochemistry ressalta la claredat i importància dels missatges que es transmeten en aquesta publicació i que s'ajusten exemplarment al lema d'aquest dia.

En el marc de la celebració del Dia Mundial del Sòl la revista Soil Biology and Biochemistry ha seleccionat cinc articles publicats en 2020 que, segons la revista, transmeten de manera exemplar la importància de la campanya d'enguany "Mantinga viu el sòl, protegisca la biodiversitat del sòl". El lema d'aquesta celebració ens insta a centrar la nostra atenció en el paper fonamental que exerceix la vida subterrània per a garantir que els sòls brinden la gran varietat de funcions crítiques que mantenen en funcionament els ecosistemes terrestres.

Entre els treballs seleccionats, la publicació dels investigadors del Centre d'Investigacions sobre Desertificació (CIDE, CSIC-UV-GVA), Eduardo Pérez-Valera, Miguel Verdú i Juan Antonio Navarro titulada ‘Soil microbiome drives the recovery of ecosystem functions after fire’ ressalta, en un any en què els danys causats en els ecosistemes pel foc no té precedents, la importància d'aprofundir en el coneixement dels mecanismes que empren els sistemes terrestres per a recuperar-se de pertorbacions com ara les produïdes pels incendis.

Els incendis són pertorbacions ecològiques que provoquen canvis dràstics en les comunitats de plantes, modifiquen l'entorn físic i químic del sòl i, en última instància, alteren els microbiomes del sòl, interferint per això en les funcions que medien en els ecosistemes terrestres.

En els ecosistemes de la conca mediterrània, on les comunitats biològiques han coexistit amb el foc durant escales de temps evolutives, les plantes mostren una alta resistència als incendis freqüents. De la mateixa manera, els principals grups de microbis del sòl mostren diferents nivells de resistència, és a dir, el grau en què la composició microbiana roman sense canvis davant una pertorbació, i de resiliència, això és, la velocitat a la qual la composició microbiana torna a la seua composició original després d'haver sigut pertorbada.

Els resultats d'aquest estudi suggereixen que, en els ecosistemes mediterranis, la recuperació a llarg termini de la biodiversitat del sòl crea resiliència per a restaurar les funcions essencials de l'ecosistema després d'un incendi. No obstant això, és necessari continuar investigant en aquesta línia a fi d'avaluar com els futurs canvis en la freqüència i gravetat dels incendis pogueren alterar la resiliència de les comunitats biològiques i la relació diversitat-funcions ecosistèmiques de les quals depén la preservació d'aquests ecosistemes tan propensos als incendis.

El Dia Mundial del Sòl (WSD) se celebra, afavorit per Nacions Unides, anualment el 5 de desembre com un mitjà per a centrar l'atenció en la importància d'un sòl sa i advocar per la gestió sostenible dels recursos del sòl.

 

Referència en:

Perez-Valera, E.; Verdu, M.; Navarro-Cano, J. A.; Goberna, M.  Soil microbiome drives the recovery of ecosystem functions after fire. Soil Biology and Biochemistry. Volume 149, October 2020, 107948.

https://doi.org/10.1016/j.soilbio.2020.107948

 

CIDE Comunicació