Logo de la Universitat de València Logo Doctorat en Economia Social Logo del portal

L'investigador Antonio González-Rojas, doctor internacional per la seua tesi sobre l'impacte de la grandària dels clubs esportius en el seu finançament

  • 28 de juliol de 2023
Imatge desprès de la defensa
Antonio González-Rojas, segon començant per l'esquerra, després de la defensa de la seua tesi amb el seu director i tribunal

El passat 25 de juliol va tindre lloc la lectura i defensa de la tesi doctoral d'Antonio González-Rojas, alumne del Programa de Doctorat en Economia Social del IUDESCOOP, titulada «L'impacte de la grandària dels clubs esportius en el seu finançament. Una anàlisi quantitativa en la Comunitat Valenciana». El seu director de tesi ha sigut el professor Rafael Chaves Ávila, catedràtic d'Economia Aplicada de la Universitat de València (UV).

El tribunal va estar conformat per José Luis Monzón Campos, professor honorari de la Universitat de València (president); Teresa Savall Morera, professora de la UV (secretària) i Carolina Martínez Andión, professora de la Universitat de la Província de Santa Catarina (el Brasil). La tesi va obtindre la qualificació d'Excel·lent Cum laude amb menció internacional.

Segons explica l'autor en la seua tesi, els clubs esportius són un subtipus específic d'associació, per la qual cosa formen part del subsector no de mercat de l'Economia Social. Destaquen per la seua elevada presència i dispersió en el territori, i produeixen nombrosos efectes positius en la societat en termes de salut, formació, cohesió social i difusió de valors. No obstant això, moltes d'estes organitzacions es troben en una situació d'insuficiència financera, sent l'obtenció de recursos el principal problema al qual s'enfronten els seus directius. Per això, la gestió del finançament i el manteniment d'una grandària òptima resulten qüestions crucials per al desenvolupament de la seua activitat.

Mitjançant una exhaustiva revisió de literatura científica, el marc teòric de la investigació aborda la situació dels clubs esportius valencians des d'una perspectiva històrica, sociològica, econòmica, política i legal, posant de manifest les barreres estructurals que habitualment impedeixen a estes entitats obtindre un finançament adequat i suficient. 

L'estudi empíric analitza l'impacte que les dimensions internes dels clubs esportius exerceixen sobre els seus models organitzatius i les seues estructures financeres, centrant-se particularment sobre la forma en què obtenen els ingressos necessaris per a aconseguir créixer, mantindre's o fins i tot sobreviure segons la seua grandària.

La investigació es consolida en un ampli treball de camp que recopila dades de caràcter quantitatiu mitjançant una enquesta a més de 500 clubs esportius valencians. Per a això, l'autor ha desenvolupat i emprat un model propi que analitza el finançament en huit categories d'ingressos estanques, la qual cosa permet la seua adaptació a altres models teòrics existents. També ha dissenyat un sistema propi de classificació dels clubs per grandària, dividint-los en quatre segments dimensionals.

Els resultats obtinguts confirmen que la grandària té un impacte significatiu en les formes de finançament en els clubs esportius. Al costat d'això s'observa l'existència d'una sèrie de fenòmens i mecanismes financers que es donen en estes organitzacions, i que vinculen clarament la seua estructura organitzativa, el seu model de desenvolupament, la seua grandària i les seues fonts d'ingressos.