Logo de la Universitat de València Logo Facultat de Física Logo del portal

La Facultat de Física celebra el Dia Mundial de Conscienciació sobre l'Autisme, que es commemora el 2 d'abril, amb una conferència a càrrec de la Fundació Mira’m de la Comunitat Valenciana

  • 16 d’abril de 2024
Image de la noticia

S'ha celebrat este dijous 11 d'abril a la 'Sala Lise Meitner' i dins del Cicle de Conferències de la Facultat de Física.

El trastorn de l'espectre de l'autisme (TEA) és una condició d'origen neurobiològic que afecta la configuració del sistema nerviós i al funcionament cerebral. Acompanya a la persona al llarg de la seua vida i afecta, fonamentalment, a dos àrees del funcionament personal: la comunicació i interacció social, i la flexibilitat del comportament i del pensament.
El títol de la conferència ha sigut "Vols conéixer l'autisme a través dels meus ulls o preferixes continuar cec?", i les ponents han sigut Irene Herrero i Marta Ramón, dos xiques amb TEA que han comptat, en primera persona, com són les seues realitats, com se senten, com processen la informació, les seues dificultats i fortaleses, i amb una fantàstica dinàmica de comunicació han connectat completament amb l'audiència. Frases com “Però si sembles normal”, “Llavors, no saps mirar als ulls?, “Ho fas per a cridar l'atenció”, entre altres, són sentides en el seu dia a dia. Termes com a “alt funcionament”, “sota funcionament” o “Asperger” són nocius i obsolets. Ens han contat que l'Espectre Autista és no lineal, i no s'és poc autista o molt autista, sinó que hi ha facetes de les persones amb autisme que es desenvolupen amb un major o menor grau. Entre elles: habilitats socials, interessos especials, rutines, processament sensorial, autoregulació, percepció, funció executiva, etc. 
Irene i Marta han vingut acompanyades per Iris Pozo i Manuel Martín, professionals de la Fundació Mira’m que els acompanyen i secunden, a elles i a les seues famílies, al llarg del seu cicle vital. La conferència ha succeït en un ambient dinàmic i molt atractiu, en les quals els ponents han sabut exposar les seues reivindicacions de sensibilització de l'autisme en la nostra facultat. Que entenguem el concepte de neurodiversitat, com eixa variabilitat dels cervells i les ments de totes les persones, que vegem l'autisme com una cosa pròxima en el qual no ens podem quedar sense fer res, i que si la majoria no som autistes no vol dir que no tinguem una responsabilitat com a ciutadania per a abraçar la diversitat i entendre que hi ha diverses realitats i totes tenen cabuda en la nostra societat. Una societat que ha de ser més empàtica i generosa, i en el qual l'ajuda i la col·laboració haurien de ser valors pròxims i diaris. “Un mateix espectre, infinits matisos” ha sigut el lema de la campanya pel Dia Mundial de l'Autisme d'este 2024, sens dubte la Fundació Mira’m i les seues valentes alumnes, Irene i Marta, ens han obert els ulls fent-nos des d'ara mateix persones menys cegues.


Pas García Martínez

Accés a algunes fotos d'aquesta activitat: