Universitat de ValènciaFacultat de Física Logo del portal

El Grup de Radiació Solar participa en la infraestructura europea ACTRIS per a la recerca atmosfèrica

  • 3 d’abril de 2023
Image de la noticia

El Grup de Radiació Solar (GRSV), adscrit al Dept. de Física de la Terra i Termodinàmica de la Facultat de Física de la Universitat de València, participa amb onze organismes de recerca espanyols en la infraestructura europea ACTRIS (ACTRIS: Aerosol, Clouds and Traci Gasos) per a la recerca atmosfèrica.

La Comissió Europea ha establert ACTRIS com un Consorci Europeu d'Infraestructures de Recerca per a oferir dades i serveis d'última generació en recerca atmosfèrica, que donin suport a l'elaboració de polítiques amb coneixements científics.

La responsable del Grup de recerca de Radiació Solar és la Dra. María Pilar Utrillas Esteban, Catedràtica de la Universitat de València.
El Dr. José Luis Gómez Amo, professor Titular de la Universitat de València, i integrant del Grup de recerca de Radiació Solar, actuarà com a responsable de la infraestructura de la Universitat de València per a l'observació atmosfèrica davant ACTRIS.

La Comissió Europea ha pres la tan esperada decisió d'establir la Infraestructura de Recerca d'Aerosols, Núvols i Gasos Traça (ACTRIS: Aerosol, Clouds and Traci Gasos) com un Consorci Europeu d'Infraestructures de Recerca, o ERIC1. Disset (17) països conjuminen recursos per a obrir l'accés a una àmplia gamma de tecnologies, serveis i recursos en el camp de la ciència atmosfèrica.

Els onze organismes de recerca espanyols que contribueixen a ACTRIS ERIC, secundats pel Ministeri de Ciència i Innovació, estan agrupats en una Unitat Mixta de Recerca, constituïda pel Centre de Recerques Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques (CIEMAT), el Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC), l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), la Universitat de Granada, el Barcelona Supercomputing Center-Centre Nacional de Supercomputación (BSC-CNS), la Fundació de la Comunitat Valenciana Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM), l'Institut Nacional de Tècnica Aeroespacial «Esteban Terradas» (INTA), la Universitat de Valladolid, la Universitat Miguel Hernández d'Elx, la Universitat de València i la Universitat Politècnica de Catalunya. Altres organismes col·laboren i podrien unir-se en el futur.

ACTRIS ERIC proporciona accés a una gran varietat de serveis d'alta qualitat a un ampli ventall d'usuaris i necessitats, amb finalitats científiques, tecnològiques i orientats a la innovació a través de les seves Instal·lacions Nacionals reconegudes internacionalment. Les Instal·lacions Nacionals de ACTRIS estan distribuïdes pels 17 països de ACTRIS ERIC: Alemanya, Àustria, Bèlgica, Bulgària, Xipre, Txèquia, Dinamarca, Espanya, Finlàndia, França, Itàlia, Noruega, Països Baixos, Polònia, Romania, Suècia i Suïssa. Grècia i el Regne Unit han expressat el seu interès per adherir-se en fases posteriors. Amb el seu compromís, els membres demostren que la recerca atmosfèrica i de la qualitat de l'aire és una prioritat nacional durant almenys els pròxims cinc anys, secundant així l'excel·lència científica en tota Europa. Ser un país membre de ACTRIS ERIC significa que el representant d'un país pot ajudar a donar forma a la seva estratègia, participar en la recerca articulada en missions i unir-se a la veu unificada de ACTRIS en l'avantguarda de la ciència europea i en el panorama educatiu de la recerca atmosfèrica centrada en aerosols, núvols i gasos traça.

Més informació