
Els prestigiosos premis Gourmand World Cookbook Awards, els equivalents dels Óscar per a la gastronomia, van reconèixer aquest diumenge 29 de maig en Yantai (Xina) a “El gran llibre de l'orxata i de la xufa de València”, dirigit i coordinat pel professor José Miguel Soriano del Castillo, com el millor llibre del món, en la categoria Best Non Alcoholic Book.
El passat mes de desembre “El gran llibre de l’orxata i de la xufa de València” es va proclamar guanyador en Espanya del Gourmand World Cookbook Awards, en la categoria "Best Non Alcoholic Book" el que va permetre que passara a la competició internacional. El passat mes d’abril es va anunciar que el llibre havia quedat entre els tres finalistes dels llibres de 64 països del món, la qual cosa permetia enfrontar-se, entre el 28 i 29 de maig a Xina, per a aconseguir el "Gourmand Best in the World", fet que ha ocorregut finalment.
El libre forma part de la Col·lecció Clíniques de la Universitat de València, dirigida per José Manuel Almerich, i la seua edició ha sigut possible gràcies a la Fundació Lluís Alcanyís, la Universitat de València, el Consell Regulador de la D. O. Xufa de València i la Conselleria d’Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Generalitat Valenciana. L’elaboració d’aquesta obra ha comptat amb investigadors de la Universitat de València, Clínica Universitària de Nutrició, Activitat Física i Fisioteràpia (CUNAFF) de la Fundació Lluís Alcanyís, Unitat Mixta de Recerca en Endocrinologia, Nutrició i Dietètica Clínica de la Universitat de València-Institut de Recerca Sanitària La Fe i Universitat Politècnica de València. Les fotografies han sigut realitzades per Pedro Galisteo, Jesús Cerezo i David Palau, entre altres, a més de comptar amb la fototeca del Consell Regulador, Fundació Lluís Alcanyís, Biblioteca Valenciana i Biblioteca Històrica de la Universitat de València.
Paral·lelament a l’edició d’aquest llibre, la Universitat de València es troba treballant, dins del Gastrolab de l’Institut de Ciència dels Materials, en el disseny de nous productes a partir de la xufa amb la finalitat de millorar la competitivitat de la indústria valenciana enfront de l’entrada de xufa d’altres països, a més de l’estudi de les propietats saludables d’aquest producte i de l’orxata dins del Food&HealthLab, el Living Lab de la Universitat de València promogut pel Campus d’Excel·lència Internacional VLC/CAMPUS.
Aquesta obra ajudarà a la formació dels alumnes del Grau en Ciències Gastronòmiques de la Universitat de València i servirà de suport perquè d’aquesta titulació, puguen ser ambaixadors dels productes de la Comunitat Valenciana quan finalitzen els seus estudis en els aspectes gastronòmics, culinaris i saludables.
Més info: