Logo UVGrau en DretFacultat de Dret Logo del portal

Advocat de l'Estat

Introducció

A l'advocat de l'Estat li correspon la representació i defensa dels interessos de l'Estat.

Normativa i requisits d'accés

  • Llei 52/1997, d'assistència jurídica a l'Estat i Institucions Públiques
  • RD 997/2003, de 25 de juliol, que aprova el Reglament del Servei Jurídic de l'Estat.
     

Llicenciat/Grau en Dret

Oposició lliure: Dues proves orals i proves pràctiques (una actuació judicial i una consultiva).

Ingrés en el Cos Especial de Funcionaris

Funcions que exerceix

L'Advocacia General de l'Estat-Adreça del Servei Jurídic de l'Estat s'articula al voltant del seu Centre Directiu.

Com els advocats els advocats de l'Estat exerceixen dues funcions: (a)la representació i defensa dels interessos de l'Estat en tota classe de processos i plets; i (b) una funció consultiva. És per tant un defensor i un assessor.

(a) L'Advocat de l'Estat conjumina la doble condició d'advocat i procurador. Exerceix la representació i defensa de l'Estat en judici en tots els ordres jurisdiccionals. En aquesta funció ha de complir amb les regles procedimentals i deontològiques com qualsevol altre advocat. Es diferencia del Ministeri Fiscal en què actua en defensa de l'Administració, per la qual cosa no està subjecte al principi d'imparcialitat. Això no significa que actuï contra la llei, però si pot ressaltar i fer valer els arguments que beneficiïn al seu representat.
Es tracta per tant d'un advocat de part que defensa els interessos del seu client. També és un col·laborador de l'Administració de Justícia.

(b) En la seva funció consultiva els advocats de l'Estat ajuden a resoldre els dubtes que l'actuació administrativa planteja i assegura el respecte del principi de legalitat en l'adopció de decisions administratives o en la tramitació d'un procediment. Per a això duen a terme informes fundats en dret. Els informes poden ser facultatius per a l'Administració que els encarrega o preceptius, quan així ho disposa una norma. No solen tenir caràcter vinculant.