Secretari Judicial (L'Oficina Judicial)
Introducció
La funció dels òrgans jurisdiccionals és jutjar i executar el jutjat. Per desenvolupar aquesta funció no n'hi ha prou amb la intervenció de jutges i magistrats, sinó que ha d'existir un personal no juzgador que permeti el desenvolupament d'aquesta funció jurisdiccional. Aquest personal ha estat format tradicionalment pel Secretari Judicial, els oficials, els auxiliars i els agents judicials.
Recentment s'ha modificat aquesta estructura mitjançant la introducció de la Nueva Oficina Judicial, amb la qual es vol modernitzar i aproximar la Justícia al ciutadà. El Secretari assumeix un paper destacat en aquesta Oficina Judicial, com a director del servei comú. En resum es pot assenyalar que el Secretari Judicial ostenta l'adreça del personal que ha d'actuar per assistir a Jutges i Magistrats en l'exercici de les seves funcions.
Requisits d'accés
Els Secretaris Judicials constitueixen un Cos Superior Jurídic, únic, de caràcter nacional, al servei de l'Administració de Justícia, dependent del Ministeri de Justícia, i que exerceixen les seves funcions amb el caràcter d'autoritat.
A aquest cos s'accedeix per oposició entre Llicenciats universitaris en Dret. També hi ha una via d'accés per promoció interna entre els funcionaris de justícia.
Normativa aplicable
Actualment el desenvolupament de l'activitat del Secretari Judicial està regulat principalment per la següent normativa:
- Llibre V de la Llei Orgànica 6/1985, del Poder Judicial (modificat per la Llei Orgànica 19/2003, de 23 de desembre)
- Llei 13/2009, de 3 de novembre, per a la implantació de la Nova Oficinal Judicial
Funcions que exerceix
El Secretari Judicial té tres grans grups de funcions: les relacionades amb l'Adreça de l'Oficina Judicial; les relatives al seu paper com a impulsor i ordinador del procés; i les que li corresponen com a titular de la fe pública judicial.
El Secretari és l'encarregat de l'adequada ordenació del procés, sent dipositari de les actes de la jurisdicció, dirigeix el funcionament de l'Oficina Judicial (Secretaria Judicial), i assumeix la responsabilitat del correcte funcionament dels serveis administratius. Entre les seves importants funcions es troben la redacció de les actes, la realització d'actes de comunicació derivats del procediment o la col·laboració amb el jutge en les vistes. A més intervé com a fedatari públic en el desenvolupament de les diligències de manera que qualsevol tràmit o acte jurisdiccional realitzat en la seva absència pot ser declarat nul.
En concret, a més de l'adreça de l'oficina judicial, es poden citar entre les seves funcions les següents:
- Funcions com a titulars de la fe pública judicial, deixant constància fefaent de la realització d'actes processals davant el Tribunal (article 453 LOPJ)
- Funcions com a responsables de l'activitat de documentació i del manteniment dels llibres registro (articles 454 i 458.4 LOPJ)
- Funcions com a impulsors i ordinadors del procés, dictant les resolucions necessàries per a la tramitació del procés (article 456 LOPJ), garantint el repartiment d'assumptes (article 454.3 LOPJ); exercint la dació de compte (article 455 LOPJ).
- Funcions com a director tècnic-processal (articles 457 i 454.2 LOPJ), fent complir les ordres i circulars dels seus superiors jeràrquics (article 452.3 LOPJ) atenint-se al protocol d'actuació en el procediment elaborat pel Secretari Coordinador (article 8,c del Reglament del Cos de Secretaris Judicials).
- Funcions de col·laboració i cooperació amb altres òrgans i Administracions, així com amb l'Administració Tributària (articles 452.3 i 460 LOPJ), elaborant l'estadística judicial (article 461 LOPJ).
- Funcions relacionades amb l'arxiu judicial de gestió (article 458.1LOPJ), i amb el dipòsit de béns i peces de convicció (article 459.1LOPJ).