
L'equip de la Càtedra d'Economia del Bé Comú de la Universitat de València juntament amb CEEI València, hem dissenyat la primera ferramenta diagnòstica de sostenibilitat perquè petites i mitjanes empreses puguen valorar de manera quantitativa l'impacte social i ambiental de la seua activitat empresarial.
Aquesta ferramenta, llançada a través d’Emprenemjunts, consta d'un test de tan sols 20 preguntes que permeten conèixer a l'usuari el punt en que una organització es troba en quant a sostenibilitat corporativa. D'aquesta manera, empreses i emprenedors poden identificar àrees de millora i guanyar competitivitat, enfocant els seus recursos i capacitats a la implementació dels criteris sostenibles requerits per les noves demandes i tendències del mercat i la societat actual.
El test analitza els principals stakeholders de l'organització: proveïdors i les seues relacions en la cadena de subministrament; propietaris i finançadors de l'organització; persones ocupades; clients i altres empreses; i l'entorn social. De cadascun d'aquests grups d'interés s'avaluen els valors i principis plantejats pel model de la EBC: la dignitat humana; la solidaritat i justícia social; la sostenibilitat ambiental; i la transparència i coparticipació.
Amb aquesta informació, el test mesura la posició de l'empresa en la Matriu de Dyllick i Muff, posicionant-la d'aquesta manera en un dels quatre nivells diferents de Sostenibilitat Corporativa que planteja la matriu: des de negocis no sostenibles (posició més baixa), fins al nivell Sostenibilitat 3.0 (en el qual es crea valor comú per a tot el conjunt dels stakeholders des de la visió del bé comú, amb una perspectiva organitzada des de fora cap a dins).
Així mateix, aquest test representa el pas previ a la memòria de sostenibilitat de l'empresa i l'inici del camí cap al Registre d'Entitats Socialment Responsables de la Comunitat Valenciana.