La Càtedra de Bretxa Digital de Gènere, allotjada a la Universitat de València, inicia la seva marxa a l'octubre de 2020 fruit del conveni amb la Generalitat Valenciana, amb la finalitat d'abordar la bretxa digital existent entre homes i dones a la Comunitat Valenciana.
La Càtedra neix d'un projecte més ampli vinculat a l'Observatori de Bretxa Digital de la Comunitat Valenciana, des d'on es coordina un treball conjunt de diferents universitats per a aconseguir un objectiu comú, que és reduir la bretxa digital. Per a això, s'han creat un total de cinc Càtedres en cadascuna de les universitats públiques valencianes:
- Universitat Jaume I (UJI), càtedra de Bretxa Digital geogràfica.
- Universitat Miguel Hernández (UMH), càtedra de Bretxa Digital i bon ús de les TIC.
- Universitat Politècnica de València (UPV), càtedra Bretxa Digital i diversitat funcional.
- Universitat de València (UV), càtedra de Bretxa Digital de Gènere.
- Universitat d'Alacant (UA), càtedra de Bretxa Digital Generacional.
L'Observatori de Bretxa Digital de la Comunitat Valenciana, creat en 2019 dins de la Direcció General per la Lluita contra la Bretxa Digital, té com a objectiu conèixer, entre altres aspectes, la situació a la Comunitat Valenciana en termes quantitatius i qualitatius de la bretxa digital en matèria d'ús, d'adquisició de competències digitals i de bon ús de les TIC. A més, analitza la distribució territorial d'aquesta problemàtica i els indicadors que es determinin en les polítiques públiques d'avanç de la societat digital i de lluita contra la bretxa digital de la Generalitat, dependent de la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Avanç de la Societat Digital.
L'estructura de l'Observatori està constituïda pel Ple, màxim òrgan de decisió, control, planificació, seguiment i supervisió de l'activitat de l'Observatori, i per una Comissió de persones expertes, l'objectiu de les quals és el de facilitar el desenvolupament de les línies de treball fixades per aquest, assessorant, proposant i realitzant estudis i recerques dirigides a l'eliminació de la Bretxa Digital.
L'impacte que les Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (TIC) tenen en la nostra societat, tant a nivell econòmic com social, ha estat estudiat profundament i, si bé ja era conegut, ha quedat palès en la situació actual.
La bretxa digital fa referència a la desigualtat que existeix entre persones, empreses o determinades zones geogràfiques quant a l'accés a les TIC. Sense aquest accés, una part de la població manca de les anomenades “habilitats digitals”, tan necessàries en l'actualitat.
Garantir l'accés i els coneixements necessaris per al seu ús a tota la societat és doncs fonamental per a fer front als desafiaments que presenta el context actual. Aquest accés ha de garantir-se a totes les persones, sense importar la seva edat, gènere o situació geogràfica.
Per a aconseguir erradicar la Bretxa Digital és fonamental, analitzar en profunditat la situació actual de desequilibri, conèixer les causes que la produeixen i dissenyar polítiques actives que permetin dur a terme mesures per a intentar acabar amb aquestes desigualtats. En aquest sentit, la interconnexió i el treball coordinat de les diferents càtedres serà fonamental per a l'èxit d'aquest objectiu.