
El grup d'Energies Renovables i Eficiència Energètica de l’IDM de la Universitat Politècnica de València juntament amb 3 membres del Departament d'Enginyeria Rural i Agroalimentària DIRA, estan implementant a Kenya la quarta i quinta plantes pilot fruit del contracte d'I+D “Greening humanitarian responses through enhanced solar energy harvesting”. A més, sobre el terreny es compta amb el suport del personal de Practical Action Kenya (i Practical Action Zimbawe).
Este contracte, que compta amb el pressupost de 360.000 euros, sorgix de la col·laboració entre la Universitat Politècnica de València (UPV) i la International Organization for Migrations (IOM-ONU), sent finançat per la UE a través dels fons ECHO i per la USAID for International Development.
El projecte ha comptat també amb el suport de les empreses TECHNO SUN i SOLAX POWER que han proporcionat alguns equips i col·laborat en diversos aspectes tècnics.
El projecte inclou el desenrotllament i la implantació de kits estandarditzats de sistemes fotovoltaics de bombament d'aigua que inclouen bateries de liti d'alta tensió per al proveïment d'aigua i altres usos bàsics d'electricitat en poblacions vulnerables situades a Zimbàbue i Kenya.
Enfront dels bombaments fotovoltaics convencionals, on no arriba a generar-se tota l'energia elèctrica que el camp fotovoltaic pot produir, la inclusió d'una bateria maximitza l'energia generada pel camp fotovoltaic, que podrà ser utilitzada per al consum o emmagatzemada, facilitant l'accés bàsic a l'electricitat en una comunitat que abans no tenia accés a ella.
Les plantes pilot compten, a més, amb un avançat sistema gestió energètica intel·ligent, i permeten el monitoratge i control de manera remota.